Borrelplank
Borreltips,  Hotspots,  Recepten,  Tips

Zo stel je de ideale borrelplank samen

Een écht goede borrelplank samenstellen is een vak apart. Maar één ding is zeker, jouw borrelplank wordt fenomenaal als je de lekkerste ingrediënten scoort bij jouw favoriete delicatessenwinkels. Gun jezelf een tripje langs de leukste adresjes en maak er komend weekend een feestje van.

Wie is je gast?
Voordat je aan de slag gaat met het samenstellen van de perfecte borrelplank is het belangrijk om de dieetwensen van jouw gasten te inventariseren. Vriendinnetje vegan? Dan helaas geen uitgebreide charcuterie- of kaasplank (al zijn er inmiddels ook heerlijke vegan kaasjes te verkrijgen). Paps die niet te porren is voor vis? Dan loopt die een heerlijke crostini met salsa verde en ansjovis mis. Kortom, het loont om even een korte inventarisatie te doen. Dan weet je gelijk hoeveel lekkers je moet inslaan en kun je een mooie diverse plank samenstellen met voor ieder wat wils.

Kies een thema
Ciao bella… Een echte Italiaanse borrelplank leg je vol met heerlijke charcuterie, gegrilde groenten  (aubergine, courgette, tomaat) met heerlijke buffelmozzarella, of Parmezaanse kaas met truffelhoning. Pak uit met de lekkerste crostini’s, of serveer heerlijke zelfgemaakte foccacia en scrocchi met zelfgemaakte basilicumpesto. La douce France? Pak uit met charcuterie en leef je uit bij je favoriete kaaswinkel. Een echte Franse baguette van Bond & Smolders of Le Fournil de Sébastien, roomboter van La Beurre Bordier en een mooie fles rood erbij en er wordt nog net niet op de tafels gedanst. Liever richting Azië? Ga voor Dim Sum van DimSum Point, ga aan de slag met het recept voor deze lekkere Gyoza’s, of maak lekkere springrolls met knapperige groenten en garnalen. Vergeet vooral die oerhollandse bitterbal niet, het liefst vergezeld door grote brokken Old Amsterdam en Doesburgsche mosterd. Durf te experimenteren en neem je gasten mee op culinaire ontdekkingsreis.

Inspiratie nodig? Ik doe een rondje van mijn favoriete borrelhapjes:

Props
Als foodie ligt mijn woonkamer vol met planken, losse schaaltjes en schoteltjes. Je zou denken dat je hiermee zo een feestje op tafel tovert, maar om de perfecte borrelplank samen te stellen doe je er altijd goed aan om te checken of je voldoende serviesgoed, lepeltjes, servetjes en andere props hebt. Niets is zo vervelend dan dat je net een schaaltje te weinig hebt voor die lekkere borrelnootjes, of die mooie extra vierge olijfolie en zeezoutvlokken.

Rondje langs je favorieten
Yes, je thema is rond en het serveerbeheer is ook on point. Tijd om een rondje te maken langs de lekkerste adresjes. Koop mooie kazen bij je favoriete kaaswinkel, ga naar de Italiaanse delicatessenwinkel voor heerlijke charcuterie, olijfolie, verse pesto’s, dadels in spek en (pasta) salades. Stop onderweg een cannoli in je mond voor de zoete trek en haast je naar de visboer. Voor de lekkerste vis en borrelsalades moet je vroeg zijn, vooral op de markt. Haal onderweg een bos bloemen op de bloemenmarkt – alles voor die mooi gedekte tafel – en trek een sprintje naar de notenkraam. Mijn favoriet? Will’s Notenbar natuurlijk! Cranberrymix, macadamia’s, gerookte amandelen en wat zuidvruchten maken van elke borrelplank (ongeacht het thema) een extra groot feest. Vergeet de bierboetiek en wijnwinkel niet. Deel je thema en vraag om advies. Dan kom je sowieso met iets leuks thuis en verras je jezelf ook een beetje. Een karafje bruiswater met citroen erbij en iedereen is content.

Serveerbeheer: zo schenk je wijn als een pro

Decoreren kun je leren
Heb je alle hapjes gemaakt? Dan kan het samenstellen van de plank beginnen. Haal alles uit de verpakking en leg het in mooie schaaltjes of drapeer/leg het mooi los op de plank. Een tros rode druiven, wat rauwkost, vers gesneden baguette en crackers doen het altijd goed als opvulling van je plank. Zorg voor wat leuke lepeltjes en vergeet vooral je kaasmesjes niet. All set? Dan is het nu tijd om een lekker glaasje in te schenken. Cheers!