Borreltips,  Dessert,  Interviews,  Smaakmakers,  Tips

Zo maak je vanavond nog een knappe borrelplank

Bonjour lieve kaasvrienden. Jullie weten inmiddels dat ik dáár ben waar het om lekker eten draait. Dus maakte ik deze week een tussenstop bij de Zuivelhoeve op de Lijnmarkt in Utrecht. Een kaasjuwelier waar de schappen zijn gevuld met romige verleiding. Comté, Saint Augur, Gorgonzola, Époisses… Tientallen nationale én internationale kaasjes lachen je toe. Met deze gouden tips van Daan (en team) van de Zuivelhoeve in Utrecht zet jij vanavond een knappe kaasplank op tafel.

Samenstelling
Met een goed kaasplateau maak je vrienden, mits je zorgt voor een mooie selectie kazen en bijpassende garnituren. Belangrijk hierbij is dat je minimaal een kaas uit elke kaasfamilie hebt. Denk aan een schaap- en geitenkaas, een zachte witschimmel, een roodflora, harde (berg)kaas en blauwaderkaas. 

De favorieten van eigenaar Daan:
“Uit de categorie schapenkaas: de Moliterno al Tartufo, nootachtig met een finish van truffel. Gaan we naar de geitenkaas, dan kies ik voor een Sainte Maure de Touraine uit de Loire. Het stokje in het midden is om de wrongel bijeen te houden en om de kaas tijdens het rijpingsproces te kunnen draaien, omringd met een laagje as. Uit de categorie witschimmel kies ik voor een Delice de Bourgogne. Dit heeft verder geen uitleg nodig toch? De Beaufort is een harde Franse bergkaas, gemaakt op meer dan 1600 meter hoogte. Hij is fris, romig zoet en lekker pikant. Ik sluit mijn selectie af met Cabrales Picos, mijn favoriete blauwader. Echt een pittige Spaanse kaas met karakter. Kom hem proeven in de winkel, en je wil niet anders meer”, aldus Daan.

“Dé ultieme combinatie van wijn en kaas? Époisses met een glas Valpolicella Ripasso, wat een smaakexplosie!”


Deze vijf kazen mogen niet op jouw kaasplank ontbreken:
Kaasexperts Michelle en Dieuwe: “La Bouyguette: een smeuïg en licht pikant geitenkaasje, uitgewrongen met theedoeken, gerijpt met een takje rozemarijn. Door zijn unieke vorm een echte eye-catcher op de plank.

Tomme de Savoie: een Franse rauwmelkse boerenkaas. Te herkennen aan de grijze korst met een gele binnenkant. Deze topper heeft een pittige en karakteristieke smaak.

Venaco: een roodflora schapenkaas die wordt gemaakt in de bergen van Corsica. Pikant, een echt ruikertje en het lekkerst op kamertemperatuur.

Lazulli Oudwijker: een Nederlandse Blauwaderkaas gerijpt in Lopikerkapel, Utrecht. Een pikante, romige brokkelkaas die ook een beetje luchtig is. Wij zijn fan!

Een drie jaar oude Noord-Hollandse kaas: enorm pittig, vol zoutkristallen en enorm lekker met een glaasje port of vijgenchutney.”


Bijpassende garnituren
“Uiteraard zorg je voor bijpassende garnituren zoals verse noten, een lekker truffelworstje, portstroop, vijgenchutney, een trosje druiven of dadel-vijgenbroodje voor bij je Bouyguette en blauwaderkaas”, aldus Daan. “En een goede wijn. Époisses met een glas Valpolicella Ripasso, wat een smaakexplosie!”

Serveerbeheer
Daan: “Kaas serveer je het beste op kamertempereratuur. Haal je kaasjes dus op tijd uit de koelkast, dan komen de smaken het beste tot hun recht.”

Cadeautje nodig? Dit mag niet ontbreken in je borrelverwenpakket.
“In onze winkel op de Lijnmarkt helpen we je graag bij het samenstellen van een heerlijk cadeaupakket. Wat hierin zeker niet mag ontbreken: een mooi stuk kaas, een fles wijn, port of speciaalbiertje, een lekker dipje, smaakvol worstje en knapperige borrelnootjes. De harde kazen kunnen we ook voor je vacumeren. Kortom, genoeg lekkers om iemand mee te verwennen”, aldus Daan.

Welke Utrechtse ondernemer verdient er volgens jou een lekker stukje kaas?
Daan: “Wat mij betreft verdienen veel Utrechtse ondernemers een lekker kaasje. Ik ken veel mensen persoonlijk en waardeer hun passie voor het ondernemerschap. Iedereen is altijd meer dan welkom om in onze winkel iets lekkers te komen proeven of mee te nemen voor thuis.” 

Dé tip voor mensen die zelf gaan borrelen dit weekend:
“Kom gezellig langs in de winkel en beleef de gastvrijheid van ons team. We adviseren je graag bij het samenstellen van een borrelplank of cadeaupakket, maar ook als het gaat om een speciale kaas voor een specifiek gerecht. 

Daarnaast maken we borrelplanken voor elke gelegenheid. Heb je een verjaardag, housewarming, of ga je lekker varen over de Utrechtse grachten? Laat ons weten wat je wensen zijn, dan stellen wij een mooie borrelplank samen”, aldus Daan.

Wil jij vanavond ook een perfecte kaasplank op tafel knallen? Breng dan snel een bezoekje aan Daan en zijn team. Een bezoek aan de Zuivelhoeve is een echte beleving: persoonlijk én vakkundig. Op de Lijnmarkt in Utrecht moet je zijn. Joe!