Domaine_Dublere_chardonnay
Borreltips,  Tips

Wine ‘o Clock: Domaine Dublère Bourgogne Blanc Les Millerands 2011

It’s wine ‘o clock. Het weekend staat weer voor de deur, dus tijd voor een gezellige borrel en een leuke wijntip van mij. Nu de dagen langzaam weer beginnen te lengen, maar de vorst onze nachten nog domineert, is het natuurlijk wel leuk om je wijnkeuze hier op aan te passen. Mijn voorkeur? Een mooie frisse witte wijn, maar wel met subtiele aroma’s van vanille en eiken. Speciaal voor jou ben ik mijn wijnkoelkast in gedoken en ik heb er voor de gelegenheid maar een bijzonder pareltje uitgehaald: Domaine Dublère Bourgogne Blanc Les Millerands 2011 – een waanzinnige Chardonnay, ‘I promise’ .

Kijk, zet een goede fles Franse of Italiaanse wijn voor mijn neus en ik ben al snel gelukkig. Lekker knapperig Frans stokbroodje erbij, een mooie selectie kazen en mijn avond kan niet meer stuk.

Deze Bourgogne Blanc (2011) is heerlijk voor de eerste lente dagen. Van prachtige Chardonnay druiven maakt wijnhuis Domaine Dublère deze fantastische Bourgogne. Een mooie witte wijn die qua kleur veel wegheeft van stro; niet te donker, maar met een mooie lichtgoude tint. Met typische aroma’s van zowel vanille als eikenhout, doet deze wijn het erg goed bij een citroenrisotto met (vega) spekjes, coquilles en groene asperges – YES, the recipe will follow. Deze Bourgogne Blanc heeft een mooie gebalanceerde zuurgraad, tonen van eikenhout en noten en heeft een mineralig karakter. Complex, maar toch toegankelijk, heerlijk fris, maar toch vol van smaak. Precies zoals ik een Chardonnay graag heb. Met deze prachtige Bourgogne Blanc kruip je op deze koude lentedagen gewoon nog even lekker voor de open haard.

Domaine Dublère is opgericht door Blair Pethel, een voormalig politiek verslaggever uit Noord-Carolina die geboren is om prachtige Bourgognes te maken. Blair doet alles zelf: het beheer van zijn wijngoed, de druivenranken, maar ook in de wijnmakerij. In de wijngaard komen er geen chemische meststoffen of pesticiden aan te pas. Na de rijping en oogst, worden de druiven direct geperst en vervolgens op barriques gerijpt voor alcoholische (beperkte batonnage) en malolactische gisting. Vervolgens wordt de wijn onder invloed van de zwaartekracht gedurende 18-20 maanden op eikenhouten vaten gerijpt. Blair produceert stuk voor stuk prachtige Bourgognes, die ook nog eens heel verleidelijk en zeer toegankelijk zijn. 

Jaargang 2011 is inmiddels moeilijk verkrijgbaar, maar met een beetje zoeken kun je van dit wijnhuis zowel een prachtige Chardonnay als Pinot Noir vinden. Ik ben benieuwd wat er dit weekend in jullie glas zit! Enjoy!