Wijn-spijs-koenraad-wijn
Borreltips,  Diner,  Hotspots,  Tips

Wijn-spijsdiner: Koenraad x Utregs Wijnhuis

Als het Utregs Wijnhuis de handen ineenslaat met restaurant Koenraad, dan weet je dat je hierbij moet zijn. Dus schoof ik gisteren met plezier aan bij het sfeervolle restaurant op de Voorstraat in Utrecht! En ik kan je vertellen dat dit een avond was om niet snel te vergeten. Want als alles uit de kast wordt getrokken, er een heuse oesterfiets aanwezig is en je gedurende de avond mag genieten van een amuse en een waanzinnig vijf-gangen diner met bijpassende wijn, dat is toch gegarandeerd een feestje. Vooral als je in je eentje de beste plek van het restaurant hebt weten te bemachtigen (behalve de keuken dan), namelijk aan de bar. Ik kan het iedereen aanraden!

Helaas kon dit jaar het wijnfestival geen doorgang vinden, maar zonder wijn is de septembermaand ook maar zo ongezellig. En dat dachten ze bij het Utregs Wijnhuis dus ook. Samen met restaurant Koenraad besloten ze daarom om hun vaste gasten een avond lekker in de watten te leggen.

Franse Oesters
Om de avond maar gelijk goed af te trappen, presenteert de oesterdame van De Oesterfiets waanzinnige Franse Geay’s Speciales. Deze oesters komen uit Noord-Normandië en worden Speciales genoemd omdat ze meer dan 10,5% vlees bevatten. Deze oesters worden 42 maanden gerijpt en gedurende deze periode constant omgedraaid. De bedoeling is dat je eerst een licht zuurtje proeft, om vervolgens te genieten van een heerlijke nootachtige nasmaak. Een prachtige zachte oester met fijne ziltigheid en ja, die nootachtige tonen proefde ik er zeker in terug. GENIETEN! Het aperitief sloeg ik even over, want ik wilde aan het eind van de avond graag nog recht de Voorstraat uitlopen…;-)

Vervolgens volgt er een amuse: krokante flammkuchen met fetacrème, rode ui en een klein pepertje. De eerste wijn voor het voorgerecht wordt ingeschonken en de avond kan nu echt beginnen.

The line-up
Het voorgerecht wordt gepresenteerd en op mijn bord vind ik gepekelde makreel met avocado, koolrabi en gebrande jalapeno pepers. Een prachtig gerecht, waarbij alle smaken mooi in balans zijn. Het vette en lichtzoute van de makreel past goed bij het romige van de avocado. De koolrabi smaakt extra verrassend door de dressing van gebrande jalapeno pepers. 

Hierbij drink ik (verrassend genoeg omdat ik dit niet zo snel zelf zou kiezen) Weingut Wittmann – 100 Hügel Weisser Burgunder trocken 2020. In de neus wit en geel fruit, met tonen van basilicum en in de mond zacht, met frisse zuren. Een mooie toegankelijke wijn met een romig karakter. 

Als tussengerecht krijg ik harderfilet met venkel, cantharel en zeewieren. De harderfilet is perfect krokant op de huid gebakken en waar de cantharellen zorgen voor extra bite, zorgt de boterzachte venkel voor een mooi evenwicht tussen zout en zoet. De zeewieren en zeekraalbouillon zijn ontzettend smaakvol en geven het gerecht karakter. Hier wil je van blijven eten.

Hierbij drink ik Nardello – Soave Classico ‘Meridies’ 2019. De neus kenmerkt zich ook door wit en geel fruit, maar de mond kenmerkt zich hier door mooie zuren en een licht rokerige mineraliteit.

Als eerste hoofdgerecht volgt pijlinktvis met verdere goreng (zwarte rijst) en piccalilly. De inktvis is mooi van structuur en de bisque doet het – ondanks dat die misschien net iets te zout is – echt heel goed in combinatie met de zwarte rijst.  Hier mag je me ’s nachts voor wakker maken.

Hierbij drink ik Mariot Verdun – Quatre Fils Aymon Rouge. Een licht boerse, fruitachtige combinatie van Pinot Noir en Gamay uit de Bourgogne. De neus kenmerkt zich door veel rood fruit en de smaak is lekker aards met een mooie droge afdronk. Genieten.

Die kalfswang met cacao, zure prei en opperdoezer is dus zo’n gerecht waarvan je denkt ‘dit is waarom ik uit eten ga’… Het vlees is zo ontzettend mals en zacht en die saus…. zucht. Waarom heb ik die combinatie met cacao niet bedacht?!

Hierbij drink ik Vignoble Musset-Roullier La Maturité de la Passion 2011. Een prachtige Cabernet Franc uit Anjou die zich kenmerkt door verse bramen, volle rode kersen, bessen en een verdwaalde pruim. Een volle wijn, met lichte tanines én een goede match bij de kalfswang met cacao.

De verrassing van de avond: gepocheerde perzik met hibiscus en lavendelijs. Een goed dessert hoeft niet ingewikkeld te zijn. Sterker nog, vaak geldt hierbij het principe less is more. Het prachtige seizoensfruit combineert perfect met heerlijk zacht lavendelijs en krokante meringue. Die hibiscus is de kers op de taart. De enige vraag die mij nog rest: hoe overtuig ik de chef dat die elke dag zo’n lekker dessert komt bezorgen?

Ik sluit de wijn-spitscombinaties heel verrassend af met een glas prachtige Sydre Tendre Eric Bordelet; fruitig en mineralig in de neus en slechts 4,5% alcohol. Qua smaak is deze cider intens, zoet en fruitig. Deze sparkling cider met een licht verfrissend zuurtje is een mooie afsluiter van dit prachtige wijn-spijs diner.

Dank Sjors, Dylan, Dries en Anneloes van het Utregs Wijnhuis, Jolijn van De Oesterfiets en het top team – service én keuken – van Koenraad Utrecht voor dit heerlijke avondje uit. Ik heb ontzettend genoten van jullie gastvrijheid, de prachtige gerechten en de heerlijke en verrassende wijnen.