
Voor de thuisbarista’s: koffie van Blanche Dael
Koffie lijkt de gewoonste zaak van de wereld, maar niets is minder waar. Elk land kent zijn eigen koffiegebruiken en voor elke creatie is er een andere boon of zetmethode die dat lekkere bakkie zijn wereldse smaak geeft. Maar één ding is zeker, koffie verleidt al je zintuigen. Zeker als je zo nu en dan experimenteert met andere smaken. Mijn favoriet? De koffie van Blanche Dael in Maastricht: een koffiebranderij en theepakkerij voor échte levensgenieters.
Koffie…. Je mag mij er wakker voor maken. En ik ben vast niet de enige. De mensen achter het familiebedrijf Blanche Dael houden van koffie, thee én van mensen. Koffie prikkelt de zintuigen en stimuleert de ontmoeting van mensen. De geur en de smaak schudden je wakker. Het familiebedrijf vond zijn oorsprong in 1878 en ze weten er ook alles van. De hoogste tijd om kennis te maken met hun koffie.
Duurzaam koffiedrinken
De koffiewereld is complex, dus is het belangrijk om je te verdiepen in de herkomst van koffie. De hardwerkende koffieboeren verdienen dat respect en dat vinden ze bij Blanche Dael ook. Zij weten dat je voor de beste grondstoffen een eerlijke prijs betaalt. Een prijs die recht doet aan het zware werk van de boeren en die hen helpt om te investeren in de kwaliteit van koffieplantage, de kwaliteit van de koffie en in de kwaliteit hun eigen leven. Daarom werken zij met drie duurzaamheidspijlers: Blanche Dael als eerlijke partner, als sociale organisatie en als milieubewuste onderneming.
Smaakbepalers
De koffieboon is eigenlijk geen boon, maar een pit uit de binnenkant van een koffiebes. Na het oogsten wordt deze bes gepeld en zo houd je de koffieboon over. De smaak van koffie wordt door drie belangrijke factoren bepaald: de boon, de herkomst en de fermentatie. Daarnaast is de verwerking van de boon en de manier van koffiezetten bepalend voor het uiteindelijke smaakprofiel van de koffie.
Welke boon past bij jou?
Blanche Dael in Maastricht is al jarenlang mijn favoriete adres voor koffiebonen. Inmiddels zijn familie en vrienden ook verkocht en ik vermoed dat dit ligt aan de mooie uitgebalanceerde smaken: van robuust tot intens en van kruidig tot fruitig. Bij Blanche Dael is er voor ieder wat wils.
Mijn nieuwe favoriet: de Bourbon Royale. Een prachtige volle koffie, met tonen van pure chocolade, zoetheid en een drop-achtige kruidigheid. De bonen zijn afkomstig uit Guatemala, India en Indonesië. Het lekkerst als espresso en caffè lungo, maar liefhebbers van een pittige filterkoffie of cafétière zullen hem ook waarderen. Café 1878 kenmerkt zich door de zoetheid van chocolade. Een mocca-beleving met een kruidig bittertje en volle body. Een bijzondere combinatie, want de bonen zijn afkomstig uit Brazilië, Guatemala, India en Indonesië. Erg lekker als espresso, caffè lungo en mokkapot, maar ook als filter of cafétière. De Peru is een Single Origin, waarbij de koffiebonen afkomstig zijn uit één land. Een heerlijk volle, licht kruidige koffie met tonen van drop en een typische zoete moccasmaak. Lekker in de filter of cafétière, maar de bonen maken ook een heerlijk zachte caffè lungo uit de espressomachine.
Mijn all-time favoriet?
De Mestreechter Mocca. Een waanzinnige gebalanceerde koffie met chocolade- en moccabeleving en een heerlijk vol en rond mondgevoel. Met bonen die afkomstig zijn uit Brazilië, Costa Rica en Guatamala, zorgt de Mestreechter Mocca voor een heerlijke caffè lungo, maar ook een geweldige filter- of cafétièrekoffie. Ik gebruik hem in het weekend in mijn espressomachine voor een lekkere lungo of cappuccino. Op een doordeweekse dag laat ik mijn cafétière zijn magie verrichten. Naast deze vier toppers, zijn er nog veel meer smaken verkrijgbaar, dus verleid je zintuigen, experimenteer erop los en laat je in de winkel zeker adviseren. Zo komt die thuisbarista vanzelf in je naar boven.
Thuis de lekkerste koffie drinken? Kijk dan op www.blanchedael.nl en bestel jouw favoriet.

