Divan-baklava
Hotspots

Top 5 wereldse patisserie in Amsterdam-Oost

Van finger-licking baklava tot smaakvolle Pakistaanse halwa: Amsterdam-Oost is waar je móét zijn voor jouw dagelijkse dosis zoetigheid. Voor de echte zoetekauw biedt Amsterdam-Oost een walhalla aan smaken. Hier maak je kennis met zoetigheden van over de hele wereld. De Javastraat is dé plek voor wie eens wat anders wil dan traditionele Franse patisserie, aldus culinair journalist Jonneke de Zeeuw van mooncake.nl. Hierbij mijn favoriete adresjes waar je gegarandeerd met iets lekkers naar buiten loopt.

Afrah Fes: Marokkaanse deegwaren
Dit adres is geliefd bij de locals en eenmaal binnen begrijp je waarom. In de vitrine vind je de meest prachtige taarten, versgebakken broden en typische Marokkaanse deegwaren zoals harcha (griesmeel ontbijtkoek), baghrir (een Marokkaanse pannenkoek), of msemmen (platbrood dat is opgebouwd uit dunne laagjes). En krijg je vrienden op de thee, dan kun je hier ook terecht voor heerlijke mlouza (amandelkoekjes met oranjebloesem).

Saber Nuts & More: Syrische zoetigheden
Hét adres voor Syrische zoetigheden: van baklava met geklaarde boter, tot de meest smaakvolle Arabische koekjes met o.a. pistachenoten, rozenwater en kardemom. Probeer zeker de baloria: baklava van lichtgebakken kataifideeg (engelenhaar) gevuld met pistachenoten. En wie eenmaal die vogelnestjes – gemaakt van kataifideeg en gevuld met pistachenoten – heeft geproefd, komt gegarandeerd terug.

Saeed’s Curryhouse: Pakistaanse lekkernijen
De echte zoetekauw kan zijn hart ophalen bij Saeed’s Curryhouse. Bergen zoetigheden doen je watertanden en als je niet oppast loop je met een doos vol Pakistaanse lekkernijen de deur uit. Probeer de halwa (bloem met gemalen amandelen of sesam met suiker of een vloeibare zoetstof) met wortel of amandel en sla ook zeker een dozijn in van de (milky) patisa (een zoete snack van ghee: geklaarde boter). Maar ook voor de hartige trek kun je hier terecht. Red je het voorbij de ingang, dan scoor je hier namelijk ook de mooiste kruidenmixen en lekkerste midden-oosterse snacks voor tijdens je Netflix-avond. Mijn favoriet: de chatpata dal van Haldiram’s (een lekkere pittige linzensnack).

Divan Pastanesi: onweerstaanbare baklava
Haal je baklava-hart op bij Divan Pastanesi op de Javastraat. Hier haal je de meest waanzinnige baklava van Amsterdam-Oost. Minstens tien verschillende soorten baklava lachen je toe bij binnenkomst. De grote favoriet: Midye Tatlısı. Gemaakt van knapperig filodeeg met pistache en mascarponeroom. Om je vingers bij af te likken, zó lekker. 

Bakkerij Kardas: deegwaren uit alle windstreken
Bij deze ambachtelijke bakker scoor de je lekkerste broden uit alle windstreken. Van Turkse broden, tot Afghaanse Lavas en van gevulde pides en Börek, tot ramazan vide met nigellazaad en sesam: niets is hier te gek. Dit familiebedrijf is weliswaar geen patisserie, maar aangezien ze hier deegwaren tot ware kunst hebben verheven, mag dit familiebedrijf in dit lijstje zeker niet ontbreken. De naan met yoghurt en peterselie is groot favoriet. Zorg dus dat je op tijd bent, anders gaat dit lekkers aan je neus voorbij.

Wil jij ook de leukste verborgen culinaire parels van Amsterdam-Oost, Amsterdam Nieuw-West of Rotterdam ontdekken? Boek de Mooncake Foodtour met Jonneke de Zeeuw van mooncake.nl en laat je inspireren door bijzondere lokale ondernemers.