Langoustines
Culi-tips,  Diner,  Glutenvrij,  Recepten,  Tips

#tipvanviv: Verwen jezelf met langoustines

Elke zaterdag is het feest. Ik sta vroeg op, geniet van een heerlijk ontbijt en ren niet veel later de deur uit met mijn boodschappentas op links en een havermelk cappuccino op rechts. Mijn smaakpapillen staan wagenwijd open; de culinaire speurtocht is begonnen. Vers brood, heerlijke notenmixen en het lekkerste groenten & fruit… Mijn tas zit al bijna vol, maar ik heb de beste visboer van de Utrechtse zaterdagmarkt – Bram & Aaltje – nog niet gehad. Niet veel later sta ik met mijn neus tegen de ruiten van hun prachtige viskar gedrukt; prachtige zalmen, palingen en vissalades lachen me toe. De geur van versgebakken kibbeling zorgt ervoor dat ik een beetje trek begin te krijgen, maar met al dat lekkers is het lastig kiezen. Opeens valt mijn oog op een helder oranje schaaldier: de langoustine. Perfect om jezelf, of je Valentijn dit weekend lekker mee te verwennen.

Wat is een langoustine?
De langoustine is een kreeftachtige met grote scharen, die bijna net zo groot als het lichaam kunnen worden. Ze worden ook wel Noorse kreeften of nieroogkreeften genoemd en komen vooral voor in de wateren rondom Schotland en dus ook in de Noordzee. De lekkerste langoustine at ik ooit in de Scheveningse haven, op een heerlijk plateau fruit de mer. Zo uit het vuistje, met een limoentje erbij. HEAVEN!

Hoe smaakt een langoustine?
Het vlees van de langoustine heeft een stevige structuur met een zoete smaak, maar is vaak zachter dan het vlees van garnalen. Langoustines eten zelf vis en dat proef je terug in de zachte, licht ziltige smaak. En die mooie oranje kleur…. Die hebben ze – anders dan kreeft – aan zichzelf te danken.

Hoe pel je een langoustine?
Het lijkt misschien ingewikkeld, maar met een paar simpelen handelingen, heb jij straks een heerlijke langoustine op je bord liggen:

 1. Draai de kop van de langoustine af. Gooi deze zeker niet weg. Je kunt hem bijvoorbeeld verwerken in een heerlijke bisque.
 2. Kraak het pantser en pel ze voorzichtig schakel voor schakel van het vlees. Begin aan de kopse kant en werk richting de staart.
 3. Vervolgens verwijder je het darmkanaal (het dunne grijze lijntje), door met een klein mesje een inkeping te maken op de rug van de langoustine en het darmkanaal voorzichtig los te trekken.

Wil je hem niet pellen en de mooie scharen behouden?
Leg de langoustine dan op zijn buik, zet een mes net achter de kop en snijd richting de kop. Draai de langoustine vervolgens om en snijd richting de staart en splijt de langoustine in tweeën. Verwijder het darmkanaal en de eventuele pulp bij de kop (het zandzakje) met een stukje keukenpapier en spoel de langoustines kort af.

Wat kun je met een langoustine?
Met langoustines kun je eindeloos variëren. Zo kun je ze verwerken in een heerlijke bisque, koken in een heerlijke bouillon, of lekker grillen op de barbecue of in de oven. Binnenkort deel ik een recept voor een heerlijke paste met langoustines, maar voor nu alvast de tip voor de perfecte gegrilde langoustine met limoenboter en chili. Dan heb jij dit weekend nog een heerlijk voorgerecht op tafel staan.

Ingrediënten voor 2 personen

 • 4 grote langoustines
 • 40 gram roomboter
 • 1 grote teen knoflook
 • 1 limoen
 • 1/tl chilivlokken
 • 4 takjes bladpeterselie
 • Peper en zout

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven op 200 graden (grill + hetelucht).
 2. Halveer de langoustines in de lengte, verwijder het darmkanaal en spoel schoon. Breng de langoustines op smaak met peper en zout en leg op een ovenplaat.
 3. Pers de knoflook uit, rasp de schil van de limoen en meng met de helft van de boter en de chilivlokken. Smeer de langoustines in met de knoflookboter en schuif ze voor 5-7 minuten onder de grill. 
 4. Terwijl de langoustines in de oven zitten, meng je de resterende boter met het sap van een halve limoen en twee takjes gesneden peterselie. 
 5. Haal de langoustines uit de oven, knijp het sap van de andere helft van de limoen over de langoustine en strooi hier vervolgens de overige gesneden peterselie over. Serveer met de limoenboter.

Om je vingers bij af te likken, I promise!