quiche_hartige_taart
Culi-tips

#tipvanviv: De perfecte bodem voor je quiche of hartige taart

Voor een heerlijke quiche of hartige taart mag je mij altijd wakker maken. Je kunt er eindeloos mee variëren en je creativiteit de vrije loop laten. Voordat ik mijn geheim voor de perfecte krokante bodem met je ga delen – ja I know the struggle is real – eerst even wat feitjes. Want er zit wel degelijk verschil tussen een quiche en een hartige taart.

Quiche vs. Hartige taart
Een quiche is altijd van zanddeeg gemaakt, terwijl een hartige taart ook een bodem van bladerdeeg kan hebben. De vulling van een quiche bestaat ook altijd uit een luchtig mengsel van eieren en room, terwijl een hartige taart ook voornamelijk uit groenten en bijvoorbeeld kaas kan bestaan. Een quiche is ook altijd open aan de bovenzijde. Bij een hartige taart hoeft dit niet het geval te zijn.

Bodem maken vs. bodem kopen
Voor een quiche gebruik je altijd zanddeeg. Hiervoor gebruik ik zelf vaak onderstaand recept.

 Zanddeeg:

  • 175 gram bloem
  • 125 gram boter
  • 1/2 ei
  • Mespuntje zout

Meng de bloem met de boter en het zout. Kneed vervolgens het ei door het deeg en laat dit een uur rusten. Rol het deeg uit tot 1,5 cm dik en bekleed een ingevette quichevorm of springvorm met het deeg.

Hoewel je het natuurlijk veel leuker is om zelf de bodem te maken, kun je tegenwoordig in de supermarkt ook prima deeg kopen. Zo heeft Koopmans hele goede diepvries opties; altijd handig om achter de hand te hebben. Ook ben ik ook groot fan van de verse degen van Tante Fanny, waaronder het verse quiche- en hartige taartdeeg of bladerdeeg voor de perfecte quiche of hartige taart.

Het geheim
Maar hoe krijg je nou die bodem stevig en zelfs een beetje krokant? Het was voor mij een jarenlange struggle: paneermeel, beschuit en blindbakken, ik had van alles geprobeerd, maar zonder resultaat. Totdat ik bij gebrek aan paneermeel ineens bedacht om na het prikken van de gaatjes, twee eetlepels quinoa op de bodem te strooien onder het mom van: dit absorbeert het vocht. En tadaaa! Ik kan je vertellen dat dit een regelrecht succes is. 

Twee eetlepels quinoa of couscous will do the magic

Volg dit stappenplan en succes gegarandeerd:

  1. Kies je deeg: zelf maken of kant-en-klaar
  2. Bekleed je quichevorm of springvorm met bakpapier of vet hem royaal in met boter en bestuif het blik met wat bloem.
  3. Bekleed vorm met bladerdeeg en prik er gaatjes in met een vork. 
  4. Strooi hier twee eetlepels quinoa of couscous op en zorg dat je vulling goed uitgelekt is als je bijv. natte groenten als tomaat, spinazie of courgette gebruikt.
  5. Vul je quiche of hartige taart met de vulling en bak hem af.

Inmiddels heb ik vijf quiches en hartige taarten gebakken en dit getest met zowel couscous als quinoa. Ze waren allemaal heerlijk én die lekkere stevige krokante bodem… daar heb ik bij elke hap van genoten.