Culinaire_podcast
Luistertips,  Tips

#tipvanviv: Culinaire podcasts waar je blij van wordt

Als echte foodliefhebber gaat het bij mij altijd over eten. Ik sta ermee op en ga ermee naar bed. En praat ik met vrienden of familie, dan gaat het gesprek binnen maximaal 2 minuten over eten: de lekkerste recepten, dat leuke nieuwe koffiezaakje, de gezellige bakker op de hoek, die lekkere nootjes van de notenkraam, de verse tonijn van de vishandel of die nieuwe reep chocolade bij de appie. Gelukkig ben ik niet de enige die graag praat over lekker eten, want tegenwoordig word ik ’s ochtends wakker met een chefkok, een recensent, een culinair redacteur of – net zoals ik – reuze enthousiaste en gezellige mensen met een passie voor lekker eten én drinken. Mijn smaakpapillen worden tegenwoordig namelijk elke ochtend tijdens mijn ‘early morning walk’ gestreeld met culinair genot, al worden mijn oren er ook heel blij van. De leukste culinaire podcasts waar je blij van wordt heb ik daarom voor je op een rij gezet.

 1. Wat schaft de podcast
  Mijn absolute nummer 1. Alsof je bij food lovers Jonas Nouwen en Jeroen Doucet zelf aan de keukentafel zit. Deze heerlijke podcast gaat over lekker eten, drinken, zelf koken en buiten de deur eten. Elke twee weken presenteren ze de leukste culinaire classics en tongstrelende trends. Mijn favoriete aflevering? Zuurdesem 1.0 & 2.0, Cees Holtkamp (uiteraard), Appeltaart, Kreeft en Groenten met Janneke Vreugdenhil. Je ziet het al, ik kan niet kiezen! Allemaal te leuk en vooral te lekker!
 2. Kookgeluiden
  Deze podcast is reuze gezellig en abosolutely delicious! Alsof je samen met deze gezellige dames in de keuken staat. Hoofdredacteur Maureen Belderink en adjunct-hoofdredacteur Minta Nicolaï praten je vanuit de testkeuken van delicious.magazine bij over wat er bruist, borrelt en leeft in de wereld van koken en eten. Altijd al willen weten waar tiramisu vandaan komt? Of hoe het september issue met Yotam Ottolenghi is gemaakt? Met o.a. culi-redacteuren Merijn Tol en Dosia Brewer bespreken Maureen en Minta elke aflevering een ander thema. En de enige reden waarom deze podcast niet op nummer één staat, is omdat de laatste aflevering van oktober is. De hoogste tijd voor nieuwe kookgeluiden dus!
 3. Cheft
  Een heerlijke aanrader van culinair recensent en voedselverslaggever Hiske Versprille: Cheft! Ze gaat in gesprek met de creme de la creme van de kookwereld, trekt koelkasten open en tilt deksels van pannen. Een heerlijke relaxte podcast, waarbij je de chefs leert kennen én hun culinaire geheimen ontdekt. In mijn favoriete aflevering deelt Titi Smeets van restaurant Blauw haar geheimen voor de perfecte rendang en ook de aflevering met Joris Bijdendijk van RIJKS is genieten! Onwijs gezellig en rete interessant, want zoals Hiske zou zeggen: ‘Hoe meer je weet, hoe meer je proeft’. 
 4. Kaas
  Heeft deze podcast überhaupt nog uitleg nodig als ik zeg dat deze volledig in het teken staat van KAAS én de perfecte borrelplank? I mean… Misschien is dit zelfs de lekkerste van allemaal. In Kaas de podcast, nodigen voormalig kaasverkopers Joppe en Lieven zichzelf uit aan de keukentafels van culinair experts en kaasmakers. Er wordt volop geroken, geproefd en nee, ze houden het niet alleen bij kaas, want er mag ook een mooie fles open. Absolutely #tastebyvivian proof dus! Na het luisteren van het eerste seizoen ken je vijf verschillende kaasfamilies, stap je vol enthousiasme de kaaswinkel in en stel je een insta-waardige kaasplank samen! Beloofd! 
 5. Mangiare
  Mangiare, mangiare. Ik ben verkocht! De leukste gasten schuiven aan bij Petra Possel om te praten over lekker eten, koken en het culinaire leven. Ook komen er iedere week een aantal vaste rubrieken aan bod, zoals een kookboeken rubriek en reportages van Chris Bajem, jongste bediende Jennekee Kuijper en de luisteraarswedstrijd onder leiding van Francien Korringa. Een breed spectrum aan thema’s en genoeg luistervoer om het hele jaar zoet mee te zijn. Maar nu eerst: mangiare!
 6. Taste daily
  Een Engelse podcast en heerlijk als tussendoortje op een drukke dag. De afleveringen duren namelijk maximaal 10 minuten. Als je een passie hebt voor koken, diep in de culinaire geschiedenis wil duiken meer wil weten over onze snel veranderende food cultuur, dan is dit zeker een podcast voor jou. Elke aflevering behandelt een verhaal, een thuiskook optie, interview, of brandende vraag. Kort, catchy en to-the-point; zo luister ik ze het liefst.

Heb jij zelf een andere leuke food podcast geluisterd? Laat het dan vooral weten… Want nieuwe aanwas voor culinair genot voor de oren is meer dan welkom.