Jonneke-de-Zeeuw-All-inclusive-aan-de-keukentafel
Leestips,  Tips

#tipvanviv: All inclusive aan de keukentafel

De wondere wereld van lekker eten en drinken… Ik raak er niet over uitgepraat. Eten verbindt, zeg ik altijd, maar is dat echt zo? Na het lezen van All inclusieve aan de keukentafel – het nieuwe boek van Mooncake (a.k.a. Jonneke de Zeeuw) – ben ik hier heel anders naar gaan kijken. Dit vurige pamflet is een culinaire ode aan de keukens die Nederland rijk is. Op een positieve, humoristische en soms vlijmscherpe wijze deelt Jonneke haar visie op diversiteit en inclusiviteit in ons culinaire landschap. En eerlijk is eerlijk, Jonneke heeft mijn ogen geopend. 

Culinair groentje
Als je denkt dat je de vele keukens die onze wereld rijk is al kent, think again. Na het lezen van dit boek voel ik me weer even een culinair groentje (dank Jonneke) en wil ik acuut met mijn lepel op pad om ons culinaire landschap met mijn smaakpapillen te delen. All inclusive aan de keukentafel maakt je nieuwsgierig, misschien zelfs hongerig, naar meer. Meer verdieping in cultuur, in de culinaire geschiedenis van een bepaalde keuken of specifiek gerecht, maar vooral naar de mensen achter de lekkerste pita’s, de meest waanzinnige Sabich, Patatje Rendang, Indiase Dosa en Idli, Marokkaanse Bastille, Afghaanse Mantu of Turkse Gözleme. Wil je mee kunnen komen met neerlands culinaire landschap, dan moet je deze gerechten op zijn minst kennen. Spoiler… Brabantse worstenbroodjes staan ook op de lijst. 

Ontplooi jouw culinaire identiteit
En wie denkt dat eten verbindt, moet misschien wat vaker om zich heen kijken. Het respect voor andere eetculturen is soms namelijk nog ver te zoeken. Waarom noemen we een Turkse pizza niet gewoon lahmacun, laten we het creatieve “genie” achter chocoladehumus zijn mond spoelen met groene zeep en kappen we met het bestellen van Chai Tea Latte. Chai is thee, dus Chai Latte volstaat prima! Jonneke zegt daarom in haar boek terecht: “Verbinding alleen is niet genoeg.” We moeten ons verdiepen in elkaars eetculturen; ga op avontuur, proef, vergelijk, onderscheid, verreik je kennis en duik in de achtergrond van een gerecht. Zo kun je jouw culturele identiteit verder ontplooien. Alleen door je te verdiepen en met toewijding te eten, snap je het verschil tussen een krokante groene (door verse kruiden) falafel en zompige balletjes – kant en klaar verpakt voor de health freaks onder ons – die je beter kunt uitspugen omdat ze jouw kauwbewegingen (briljant Jonneke) niet waard zijn en waarom die ene roti de andere niet is. In haar boek zegt ze terecht: “Om er met zijn allen het beste van te maken is het nodig dat we elkaar leren kennen, en het minste wat je dan kunt doen is elkaars eten proeven”, aldus Jonneke.

Up for a challenge?
All inclusive aan de keukentafel laat je zien dat er in Nederland sprake is van culinaire rijkdom; met invloeden van over de hele wereld is er culinair gezien geen betere tijd om te leven dan nu, aldus Jonneke. Dus wil ik je bij deze uitdagen om komende week iets te eten wat je nog nooit gegeten hebt. Verdiep je in het gerecht en probeer dit in de komende maand in minstens twee andere vormen uit. Probeer een andere toko, bezoek een nieuwe bakkerij, lokale supermarkt of delicatessenwinkel, of kijk of je bij iemand thuis kunt aanschuiven. Met een beetje geluk nemen ze jou mee in hun traditionele bereidingswijze of kook je straks in jouw eigen keuken dat beroemde familierecept van de gastheer of gastvrouw. I am in!

Nieuwsgierig geworden? All-inclusive aan de keukentafel van Jonneke de Zeeuw bestel je hier.