Wild_fermented_verdejo
Borreltips,  Hotspots,  Tips

The perfect catch: Bodegas Piqueras Almansa Wild Fermented Verdejo 2020

In een wijnwinkel is dé wijnliefhebber een typisch geval van loslopend wild. De wijnwinkel is de jungle en de fles de prooi. Een lastig soort en maar moeilijk te temmen. Zo ook deze biologische Verdejo uit Almansa. Geloof mij, hier slaat zelfs het hart van menig Bourgogne liefhebber van op hol.

Een paar weken geleden was ik bij Wijnhandel Schaapveld in Zutphen; een van mijn favoriete adresjes in het oosten voor de lekkerste wijnen. Ik was erg te spreken over een lekkere Chardonnay uit de Bourgogne die ik vorig jaar serveerde bij het Kerstdiner, maar was nu op zoek naar een lekkere volle wijn voor een mooie zomeravond. ‘Nou Viev, dan is dit echt wat voor jou.’ Ik krijg een fles Verdejo in mijn handen gedrukt. ’Met prachtige tonen van geroosterd brood en dat lekkere vetje waar je naar op zoek bent. Proef nou maar… ik weet zeker dat je om bent.’ Je begrijpt, die fles ging diezelfde avond nog open.

Enfin… Verdejo dus. En deze keer niet uit de onvolprezen wijnstreek Rueda, maar uit het zuidelijke Almansa. Hier maakt Juan Pablo Boneta van Bodegas Piqueras een prachtige volle wijn met de rijpe smaak van Verdejodruiven. Een knetterspannende wijn met een fermentatie die spontaan start met wilde gisten uit de wijngaard. Luxe Franse eikenhouten fusten zorgen zowel tijdens de gisting als twee maanden sur lie rijping voor een lekkere volle wijn met een luxe nuance van eiken. 

Deze Verdejo is een mooie intense wijn, met aroma’s van geel fruit en geroosterd brood. De smaak is vol en rond en kenmerkt zich door kruidige ondertonen. De frisse zuren zorgen ervoor dat deze wijn het zowel erg goed doet als aperitief, maar ook bij een mooie (vette) vis of een geroosterd kippetje. Een Wild Fermented Verdejo met de perfecte balans tussen fris, fruit en hout; een wijn die nog maar net te temmen is. Grrrrrr….. Santé!

Ticket to taste? Je koopt deze topper bij Wijnhandel Schaapveld.