Topinamboer
Hotspots

The Green House Utrecht: vanuit de stadskas op het bord

The Green House is een oase van rust in het drukke stationsgebied van Utrecht. Met verfijning, lef en creativiteit bereiden chefs de lekkerste gerechten uit de regio Utrecht en uit de eigen Urban Farm.

De entree is spectaculair. Het restaurant is een grote kas, inclusief idyllisch Utrechts insectenhotel: Bee-ville. Bij binnenkomst worden we naar onze tafel begeleid door een team van enthousiaste jonge mensen. Ik kijk om mij heen en zie verliefde stelletjes en vriendinnengroepjes aan hoge bartafels en coupé-zitjes genieten van lekkers uit gezellige glazen kommetjes. Iets verderop zit een groep zakenmensen te nippen aan een glas rood. Ik bestudeer de menukaart – vlees, vis én vega(n) – en bestel een glas Domaine de La Clapiere, met aroma’s van bramen en zoethout, inclusief mooie zachte afdronk.

Het voorgerecht is een knolselderijcarpaccio met knolselderijcrème, zoet-zuur gemarineerde knolselderij, alpenpoeder en bieslookolie. De crème is zacht en romig en de carpaccio heeft een goede bite. De bieslookolie zorgt voor een mooie volle smaak en het alpenpoeder zorgt voor een beetje pit. Van mij had een extra ‘kruidentuintje’ nog wat meer jeu kunnen brengen.

In het hoofdgerecht speelt de exotische topinamboer – aardpeer – de hoofdrol. Een geroosterde en gefrituurde topinamboer worden geserveerd in een verrukkelijke romige tompinamboersaus. De licht nootachtige aardpeer doet het erg goed met het zoetje van de honing en de peperige smaak van waterkers. Een spannend gerecht, maar de drie verschillende bereidingen maken het meer dan geslaagd. De knapperige frietjes met kruidensalsa en zeewiermayonaise uit eigen kas maken het af.

De avond sluiten we af met een klassieker: een crème brûlée met bramenmousse en yoghurtsorbet. Deze toet is werkelijk de ‘braam’ eh, kers op de taart. De mousse maakt de crème brûlée spannend, misschien zelfs een tikje uitdagend. Want combineer je romige vanille met fris zwart fruit, dan smaakt dat gewoon naar meer.

Top: Kruiden uit de eigen Urban Farm geven de gerechten iets extra’s. En zelfs de hemelse salsa bij de frietjes is gemaakt van overgebleven kruiden uit de stadskas onder het mom van no-waste. Hoe leuk – en vooral lekker – is dat?!

Tip: Een ‘kruidentuintje’ op de knolselderij had het gerecht naar een nóg hoger niveau kunnen tillen.

Opvallend: Groen(ten) in de hoofdrol? The Green House bewijst dat je hiermee punten scoort! Vanuit de stadskas op het bord; een prachtige Urban Farm middenin het bruisende centrum van Utrecht.

The Green House – Croeselaan 16, 3521 CA Utrecht www.thegreenhouserestaurant.nl