Brasserie_Grace
Hotspots

Talk of the town: Brasserie Grace in Utrecht

In de Lange Nieuwstraat waar Noir onlangs haar deuren sloot, vind je sinds kort een nieuwe gastronomische parel: Brasserie Grace. Ik was er deze zomer al verschillende keren langs gelopen en de menukaart op de gevel maakte me erg nieuwsgierig. Op aanraden van Rutger (dank voor de tip), reserveerde ik vorige week samen met een van mijn beste vriendinnetjes een tafel bij deze high end Franse brasserie. Want ja, omdat zomer gevoel net iets langer vast te houden, wilden we ons best voor een avond een Parisienne wanen.

Cava? Bitterbal?
Bij binnenkomst worden we warm welkom geheten door Ruben, de gastheer van Brasserie Grace. Of we wilden beginnen met een glas Cava (Millesima Reserva, Freixa Rigau)… Na één blik en een knipoog uitgewisseld te hebben met mijn tafelgenote knikken we beiden volmondig ja. Nou als het zo’n avond gaat worden, dan belooft het veel goeds. De oesters slaan we – met pijn in mijn hart – vanavond even over, maar niet veel later staat er een amuse voor onze neus. Een bitterbal van groenten met verveine mayonaise, doperwten en tuinkers stelt mijn smaakpapillen op scherp. Na een krokante bite volgt een zachte, romige vulling. De verveine mayonaise maakt het geheel fris en de tuinkers zorgt voor een beetje pit! Het is dat je het woord lekker niet mag gebruiken… maar dat was het wel!

Zuurdesem met truffelboter
Bij ons voorgerecht krijgen we heerlijk zelfgebakken zuurdesembrood met een waanzinnig lekkere opgeklopte truffelboter. We complimenteren Jacques, een van de andere eigenaren. Hij glimlacht en zegt dat dit een lekker vet of moet ik zeggen ‘vet lekker’ caloriebommetje is. We nemen nog een hap!

Ananastomaat
De menukaart haalt mijn inner Weegschaal naar boven, want ik kan simpelweg niet kiezen en dat ligt niet aan de kaart. Die presenteert keurig drie voor-, hoofd- en nagerechten en een aantal klassiekers. Maar de beschrijving van de gerechten alleen al doet mij instant watertanden. Mijn tafelgenote kiest voor een gazpacho met tomaat en avocadocrème, dus besluit ik voor een ander voorgerecht te gaan. Niet veel later staat er een pareltje voor mijn neus: ananastomaat met ricotta, gerookte amandel en een parmezaan krokantje. De tapenade is licht zout en zorgt daarmee voor een goede bite. De romige ricotta doet het erg goed met het zoete van de tomaat en de crispy gefrituurde kappertjes. Lekker die bite. De gerookte amandelen zijn de verrassing van de avond. Alles voor de crunch. Ze doen me denken aan New York en passen wat mij betreft prima in die Roaring Twenties setting.

Hollandaise, s’il vous plaît
Mijn tafelgenote kiest voor de Grace visspecialiteit; tarbotine, geserveerd met rode wijnsaus, hollandaise, salade en friet met huisgemaakte mayonaise. Uiteraard moet er geproefd worden. De vis is boterzacht, de combinatie met de rode wijnsaus perfect, maar die hollandaisesaus is magisch en tilt het gerecht naar een hoger niveau. Ik weet niet welk secret ingrediënt ze hierin hebben gedaan, maar ik vraag me nu wel ernstig af hoe ik chef Maarten Bout (voormalig chef bij o.a. Vis aan de Schelde) overtuig dat ik een emmertje van deze waanzinnige hollandaisesaus nodig heb. Per week! 

Een halve kreeft
Als we een avondje uit zijn, dan doen we het goed. Die kreeft glimlacht me al toe vanaf de menukaart en na een goedkeurende retroknipoog van Rutger – we bevinden ons immers in een Roaring Twenties setting – komt er niet veel later een prachtige halve Kreeft Thermidor met Gryère, spinazie, cantharel en hollandaise de keuken uit. Dit gerecht heeft weinig woorden nodig. When you know, you know. Alles klopt, het smaakpalet is uiterst gebalanceerd en als ik er nu over nadenk, dan beginnen mijn smaakpapillen opnieuw te glunderen (ja dat is hun geheime talent). Ik drink er een Pinot Noir Gamay Bellenos uit de Bourgogne bij. 

De verrassing van de avond
We sluiten af met de klassieker onder de klassiekers: crème brûlée. Maar wel in een nieuw jasje. De verveine maakt de crème brûlée spannend, misschien wel een tikkie uitdagend, de citroen maakt de romige crème lekker fris. En ja… combineer je fris met romige vanille en verveine, dan smaakt dat gewoon naar meer.

Eindoordeel
Een bijzondere gastronomische beleving in een high end Franse bistro setting. Geniet van prachtige Franse klassiekers met een moderne twist en natuurlijk een goed glas wijn.

Top: De halve Kreeft Thermidor is intens smaakvol, de bediening enthousiast. Dit restaurant heeft alles in huis om the talk of the town te worden. En dat emmertje hollandaise… ik zal mijn adres opsturen!

Tip: Bij binnenkomst wordt je gelijk overvallen met het prachtige aanbod. Water op tafel? Glaasje Cava? Oesters? Hartstikke leuk dat enthousiasme, maar van mij mag dit net iets subtieler worden opgebouwd.

Opvallend: De knipoog naar de Roaring Twenties stijl, de leuke bijzettafeltjes voor wijn en eventuele bijgerechten (très bien) en de verrassende smaakcombinaties. 

Brasserie Grace – Lange Nieuwstraat 88, 3512 PM Utrecht – www.brasseriegrace.com