Pita_sabich
Diner,  Lunch,  Recepten,  Vegetarisch

Streetfood uit eigen keuken: Hét ultieme recept voor pita Sabich

Dit artikel schrijf ik terwijl ik net mijn laatste hap neem van een onzei haman die ik zojuist haalde bij mijn favoriete streetfood zaakje in Utrecht, Pitot Tel-Aviv Streetfood. Nu hoor ik je denken… Een wat? Maar in dit geval is denken geen optie. It is all about TASTE! Hamansoren zijn een onmisbare zoetigheid bij een échte Poerim feestmaaltijd. Het zijn krokant gefrituurde koekjes met veel poedersuiker en een vulling van dadels en pecannoten. Na mijn eerste hap waande ik mij spontaan in Tel-Aviv. Zo ook na mijn eerste hap van mijn pita Sabich, die ik overigens ook haalde bij Pitot in Utrecht. In geen tijden had ik zoiets lekkers gegeten en dat moesten ze weten ook. Dus stuurde ik de crew een berichtje met de woorden: “Wauw, wauw, wauw! Ik ben verkocht! Het is zelfs zo erg dat ik de pita gewoon met mijn handen heb gegeten.” Er kwamen de afgelopen week een aantal pita’s voorbij, maar de pita Sabich is én blijft mijn favoriet. Daarom wilde ik deze pita ook heel graag zelf proberen te maken. Met versgebakken pitabrood van Pitot, dat dan weer wel. Bijna net zo lekker, dus ik wil je mijn versie niet onthouden. Maar beloof je me dan dat als je in Utrecht bent, je zeker een keer een bezoekje brengt aan Pitot? Het is het waard, geloof me!

Ingrediënten voor 2 personen

 • 2 pitabroodjes – die bak ik zelf glutenvrij of haal ik vers bij Pitot in Utrecht
 • 2 eieren
 • 1/2 aubergine
 • 1 zoete aardappel
 • 3 Tasty Tom trostomaten
 • 1/4 komkommer
 • 1/2 el za’atar
 • 25 gram gesneden rode kool
 • Ingelegde rode ui naar smaak
 • 1 el bladpeterselie – gehakt
 • 1 el verse koriander – gehakt
 • 1 citroen
 • 1 teentje knoflook
 • 50 gram tahin
 • 30 ml water
 • Olijfolie
 • Zonnebloemolie
 • Zout

Ambasaus – ingrediënten voor 1 pot

 • 1 onrijpe mango
 • 1 sjalot 
 • 1 jalapeñopeper
 • 2 tenen knoflook
 • 1 tl mosterdzaad
 • 1/2 tl gemalen kurkuma
 • 1/4 tl gemalen komijn
 • 1/4 tl paprikapoeder
 • 1/4 tl sumak
 • 5 el water
 • 1/2 theelepel vissaus
 • 1/4 citroen
 • Zeezout


Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Schil en ontpit de mango en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Mix in de keukenmachine of hakmolen van de staafmixer de mango, sjalot, knoflook en jalapeõ tot een saus. Pak een steelpan en bak de specerijen en het zeezout in olijfolie voor ongeveer 25 seconden. Voeg vervolgens de mangosaus en het water toe en laat de saus voor ongeveer 10 minuten pruttelen op laag vuur. Breng op smaak met zout, de vissaus en het sap van een kwart citroen. Laat afkoelen tot gebruik. Je kunt je zelfgemaakte ambasaus in de koelkast voor ongeveer 2 weken bewaren in een schone weckpot.
 3. Snijd de zoete aardappel door de lengte in parten van ongeveer 3 cm breed (een soort van dikke Vlaamse friet), besprenkel ze met olijfolie en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
 4. Snijd de aubergines in de lengte in plakken van zo’n 2 mm dik (best dun dus). Bestrooi met zout en zet ze 20 minuten opzij. 
 5. Kook ondertussen de eieren in 8 minuten, totdat je een hard gekookt eitje hebt. Laat schrikken onder koud stromend water en pel ze. 
 6. Schuif de zoete aardappel voor zo’n 20 minuten de oven in, zodat ze mooi gaar zijn, maar niet krokant worden.
 7. Snijd de tomaten en komkommer in blokjes en meng de groenten met de gehakte peterselie en koriander, een scheutje olijfolie en het sap van 1/4 citroen. Zet opzij tot gebruik.
 8. Maak de tahina door in een schaaltje 50 gram tahinpasta met 30 ml water te mengen. Pers een teentje knoflook uit boven de tahina en voeg het sap van 1/4 citroen toe. Roer goed door, totdat je een mooie saus hebt. Snijd de eieren alvast in vier partjes.
 9. Bak indien nodig de pitabroodjes af volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 10. Verhit de zonnebloemolie in een pan en bak de aubergine in delen in ongeveer 5-7 minuten lichtbruin. Keer halverwege. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met een beetje za’atar. 
 11. Haal vervolgens de zoete aardappel uit de oven. Snijd de pita’s een beetje open en besmeer de binnenkant aan beide zijden met de tahina. Vul de broodjes met de aubergine, zoete aardappel, tomaat-komkommersalade, rode kool, ingelegde rode ui en de partjes ei. Maak af met de zelfgemaakte ambasaus. Wil je de quick en dirty way? Dan kun je ook een pittige mango chutney gebruiken. Maar geloof me, er gaat niets boven zelfgemaakte ambasaus.

Er staat iets heel leuks op de planning, dus wie weet deel ik binnenkort wel hét geheim voor het allerlekkerste streetfood uit Tel-Aviv met je. Stay tuned!