pornstar-martini-dessert
Dessert,  Recepten,  Zoet

Snel zomers toetje met passievrucht, meringue en crumble

Hét perfecte toetje voor deze zomerdag: een pornstar martini cocktail in de vorm van een vrolijk dessert. Geloof me, deze toet is nu al je lievelings. Een combinatie van een heerlijke crumble met passievruchtcurd en zijdezachte meringue. Super feestelijk en mega lekker!

Tip: net geklopt is je eiwit super glanzend en smooth. Eet je eerst te veel lekkere andere hapjes en maak je – net als ik – dan pas je toetje af? Dan krijg je schuimparty vibes (oeps!). Klop het eiwit dus het liefst op vlak voor het serveren, dan is je toetje perfecter dan perfect. Pinky promise!

Ingrediënten voor 4 toetjes

 • 100 gr boter, op kamertemperatuur
 • 125 gr suiker
 • 125 gr doosjevol passievrucht (ontdooid)
 • sap van 1/2 citroen
 • 4 eidooiers
 • Meringue (4 eiwitten)
 • 100 gr kristal- of poedersuiker
 • 3 plakken verse cake
 • Frambozen
 • 2 Losse passievruchten 
 • Brandertje voor de meringue

Bereidingswijze

 1. Splits de eieren en bewaar zowel de vier eidooiers als de vier eiwitten. 
 2. Pak een steelpannetje en verwarm hierin al roerende de boter, suiker, het vruchtvlees van de passievruchten en het citroensap tot de boter is gesmolten. Klop intussen de eidooiers los in een kom. Giet de helft van het passievruchtmengsel bij de eidooiers, klop snel door elkaar en schenk vervolgens alles terug in de pan. 
 3. Verwarm al roerende het mengsel op laag vuur (let op! Het mengsel mag niet koken). Na ongeveer 3-4 minuten wordt het mengsel dikker. Haal een spatel of lepel door het mengsel en trek er met je vingers een streep over. Loopt de passievruchtencurd niet meer door, dan is deze goed. Let op! Hij mag niet koken. Laat het mengsel 15 minuten afkoelen, dek vervolgens af met plasticfolie en laat verder afkoelen.
 4. Voor de meringue (opgeklopt eiwit) klop je met een mixer in een vetvrije kom de eiwitten stijf met een snufje zout. Voeg na twee minuten geleidelijk 100 gram kristal- of poedersuiker toe. Blijf doorkloppen op de hoogste stand tot er mooie pieken ontstaan en het eiwit stijf is. Dit duurt ongeveer 6 minuten. Let op! De kom moet echt vetvrij zijn, anders worden de eiwitten niet stijf. Eigeel bevat ook vet, dus zorg dat je de eieren goed scheidt. Het eiwitschuim is klaar als je de kom ondersteboven kunt houden, zonder dat het eiwit eruit valt.
 5. Pak 4 cocktailglazen en verkruimel boven elk glas een paar stukjes cake. Verdeel hier een laag passievrucht curd over en maak af met het eiwitschuim. Met een brandertje creëer je een mooi én smakelijk effect. Garneer met een framboos en verse passievrucht.

De consumptie van rauwe eiren kan risico’s met zich meebrengen voor mensen die zwanger zijn of een verminderde weerstand hebben. Houd hier dus rekening mee en kies voor een lekker alternatief.

Dit recept heb ik speciaal ontwikkeld voor de receptengids van Kennis met Kiek – The Summer Edition.