Salade_bloedsinaasappel
Diner,  Glutenvrij,  Lunch,  Recepten,  Vegetarisch

Bitterzoet: Salade met venkel en bloedsinaasappel

Bloedsinaasappels zijn van januari tot en met maart te verkrijgen. En nu het lentezonnetje zich de laatste weken geregeld laat zien, tover ik dan ook maar wat graag een beetje lente op mijn bord. Met deze kleurencombinatie en een prachtig smaakpalet heb je verder weinig nodig. Een paar geroosterde hazelnootjes doen ‘the trick’ voor wat extra crunch en de Parmezaanse kaas prikkelt je smaakpapillen met de beroemde vijfde smaak, umami. Een heerlijk frisse salade, waarmee je je even op een terrasje in de lentezon waant. Wat wil je nog meer? Een hapje proeven? Mooi, dat komt goed uit! Deze heerlijke venkelsalade met bloedsinaasappel staat namelijk binnen een handomdraai op tafel. Heerlijk als lunch of als bijgerecht bij het diner. Serveer er dan bijvoorbeeld wat gegrilde kip met een Parmezaan korstje bij.

Ingrediënten voor 2 personen

 • 1 venkel
 • 2 bloedsinaasappels
 • 40 gram Parmezaanse kaas
 • 2 handjes rucola
 • 1 handje hazelnoten
 • 2 el citroenolie
 • 10 groene olijven

Bereidingswijze

 1. Verwijder het venkelgroen (wel bewaren), halveer de venkel en snijd voorzichtig de harde kern en het kontje er uit.
 2. Snijd elke helft in twee of drie parten, afhankelijk van de grootte van de venkel.
 3. Snijd de kontjes van de bloedsinaasappels, en snijd heel voorzichtig de schil ervan af. Snijd de olijven in reepjes en snijd de parmezaanse kaas in dunne repen van 2 mm dik. Snijd de reepjes vervolgens in stukjes van ongeveer 3 cm.
 4. Rooster de hazelnoten in een koekenpan voor ongeveer 2 minuten. Schud regelmatig en blijf erbij. Door de olie in de noten kan het snel gaan. Halveer de noten en zet weg tot gebruik.
 5. Pak een koekenpan en verhit een eetlepel citroenolie. Bak hierin de venkel aan drie kanten op middelhoog vuur voor 10 minuten ( ongeveer 3 minuten per kant), totdat deze mooi goudbruin is.
 6. Snijd de bloedsinaasappel in dunne plakjes van ongeveer een halve cm dik. 
 7. Verdeel de rucola over de borden en leg hierop de venkelparten en bloedsinaasappel. Garneer de salade met de olijven, Parmezaanse kaas, wat venkelgroen en een eetlepel citroenolie.