Ijssalon-friul
Hotspots,  Interviews,  Smaakmakers

Proef ‘La Dolce Vita’ bij Gelateria Friûl in Doetinchem

Als je een gelateria binnenloopt in Italië, zié je het meteen: Italianen zijn gek op ijs. Gelukkig kun je bij IJssalon Friûl in Doetinchem genieten van een heerlijke gelato, en zoals je gewend bent in Italie: molto delizioso! Dus boek een enkele reis naar de Achterhoek, bestel een reuzenhoorn of feestelijke coupe en waan je even in Italië.

Vier generaties ‘gelato’
Al 40 jaar een begrip in Doetinchem: Gelateria Friûl is zeker een van de meest chique gelateria’s van ons land. En dé plek waar je heen wil voor het lekkerste Italiaanse schepijs, prachtige ijscoupes en goede koffie met Italiaanse lekkernijen. 

Hoewel de familie ooit begon in Friûli-Venezia-Giulia in Italië (Nonno Marco Vismia is de grondlegger), opende de moeder van Tania, mevrouw Martina, in 1983 IJssalon Friûl op de Dr. Huber Noodtstraat, waar Tania op jonge leeftijd al zelf bolletjes stond te scheppen. Het was voor haar dan ook al snel duidelijk dat zij de salon over zou nemen van haar moeder. Een gelateria zoals je hem alleen in Italië vindt, dat was de droom van Tania en haar man Frank. In 1992 verhuisden ze naar de Adelaarsstraat, waar in 2000 een grote verbouwing volgde. Inmiddels bestaat de Italiaanse gelateria al vier generaties lang en is Friûl een begrip in Doetinchem en ver daarbuiten.

Op een hoorntje
Lekker natuurlijk, een bolletje vanille of stracciatella op een hoorntje, maar bij Friûl vind je ook veel bijzondere smaken zoals Ciambella, Caffè con crema Tiramisu, Dulche de Leche of Foresta Nera. De nieuwste aanwinst: Bloedsinaasappel. Tania: “De Italiaanse traditie willen we vieren: we werken nog steeds volgens traditioneel familierecept. Maar dan wel in een moderne gelateria helemaal van nu. Daarom blijven we constant vernieuwen. Zo hebben we een aantal jaren een tijdelijke pop-up aan de IJsselkade gerund en hebben we sinds dit seizoen ook een kleine shop-in-shop met Italiaanse delicatessen. Zo blijven we onze gasten constant verrassen.”


La Dolce Vita
Op het mooie terras geniet je van heerlijk Italiaans schepijs en de meest luxe ijscoupes; prachtige creaties afgetopt met bijvoorbeeld noten, chocolade, meringue of vers fruit. Is het iets minder zonnig, dan geniet je binnen van een heerlijke Italiaanse koffie of chocolade special met daarbij huisgemaakte Tiramisu of een andere Italiaanse lekkernij. Denk maar aan een hemelse meringhata (schuimgebak), aragostine, pasticcini, cannoli, maar ook amaretti en cantuccini.


Ambacht
Klassiek, maar toch net even anders: voor een gelato bij Friûl wil je wel een gaatje vrijhouden. Want zeg nou zelf: wat is er nou lekkerder dan écht Italiaans ijs dat volgens traditioneel familierecept wordt gemaakt?! “Ambacht is een belangrijk onderdeel van de smaakbeleving, dus we werken alleen met de beste ingrediënten”, aldus Frank. “Ik werk niet met halffabrikaten, maar met verse producten. Ook komen er een paar keer per week kratten vol met vers fruit binnen, waarmee we ons heerlijke sorbetijs maken: puur, eerlijk en ambachtelijk bereid in eigen keuken.” 

Nooit meer zonder
Bij Gelateria Friûl schepte ik ruim 15 jaar geleden zelf mijn eerste bolletje ijs. Na een aantal jaren als ‘ijsmeisje’ bij Friûl te hebben gewerkt, wil ik nooit meer zonder. Alleen Frank kan Malaga maken zoals die hoort te smaken en alleen Tania creëert een ‘Coppa Delizia’ waar je u tegen zegt. Maar of ik na een die jaren nog een cappuccino voor ze durf te zetten… Dus schuif ik gewoon gezellig aan voor een caffè al banco, zoals het hoort.