Piero's-italian-utrecht
Hotspots,  Travel

Proef Italië bij restaurant Piero’s Italian in Utrecht

Superleuk: restaurant Piero’s Italian in Utrecht heeft een fantastische Italiaanse kaart. Calamari fritti en bruschetta al pomodoro. Of risotto met mozzarella van agerola en zwarte truffel, een vegan parmigiana of een pizza calabrese piccante. Uiteraard met dolce toe. De chefs koken hun eigen versie van Italië: modern en verrassend.

De entree is opvallend. Het restaurant heeft een industrieel tintje: een tikkie hotel-chic, maar ook lekker ongedwongen. Bij binnenkomst worden we naar onze tafel begeleid door de gastheer van de avond. We beginnen boven en dat oogt iets minder gezellig. Gelukkig komt er snel een een tafeltje beneden vrij en mogen we daar gezellig plaatsnemen. Ik kijk om mij heen en zie verliefde stelletjes en vriendengroepen aan hoge bartafels en ronde tafeltjes genieten van Italiaanse klassiekers als pasta, risotto en pizza.  Iets verderop zit een groep mannen te nippen aan een glas rood. Ik bestudeer de menukaart – vlees, vis én vega(n) – en bestel een glas Grillo, met aroma’s van appel, ananas, perzik en citroen, inclusief een frisse aromatische afdronk.

Het voorgerecht – een klassieke vitello tonato – is er eerder dan de wijn, maar de smaak maakt dat goed. De kalfsmuis smelt bijna op je tong en de frisse tonijnmayonaise is zacht en romig. De kappertjes zorgen voor een verrassend zuurtje. Ik twijfel vaak of ik een vitello tonato in een restaurant moet bestellen, maar deze uitvoering brengt daar positief verandering in.

In het hoofdgerecht speelt zalm de hoofdrol. De tortelli al salmone e prosecco is een heerlijke gevulde tortelli, wellicht een tikkie gedurfder dan zoals je hem in Italië eet. Een fluweelzachte vulling van zalm in een spannend deegjasje, geserveerd in een delicate saus van prosecco en room. Een modere uitvoering van een Italiaanse klassieker.

Uiteraard wil ik ook een pizza proeven, dus bestel ik de Tartufo: een pizza Bianca met room, truffel, walnoten, Mozzarella, Parmezaanse kaas en paddenstoelen. Een heerlijke fluffy korst en mooi uitgebalanceerd qua smaak. Ik ben fan!

De avond sluiten we af met een klassieker: een retegoede tiramisu. Sorry, ik heb er geen andere woorden voor, maar menig restaurant kan Piero’s als voorbeeld nemen. De mascarponecrème is romiger dan romig, waarschijnlijk door de bereiding met eieren. De savoiardi gedrenkt in koffie en amaretto zijn mooi in balans en overheersen niet. In je mond werkt deze uitvoering enerzijds als een deconstructed tiramisu (je proeft elk ingrediënt terug), anderzijds komt alles perfect samen.

Top: Goede Italiaanse klassiekers. The real thing volgens authentieke receptuur. Denk aan Napolitaanse pizza’s, antipasti, verse pasta en risotto, cocktails en Italiaanse wijnen. Lekker én betaalbaar.

Tip: Het team is enthousiast, maar ‘vliegt’ – waarschijnlijk vanwege de gezellig drukke avond – lekker door de zaak. Het zou leuk zijn als ze per tafel iets meer de tijd zouden nemen om de gerechten toe te lichten of een passende wijn aan te bevelen. De gerechten verdienen het. En de medewerkers trouwens ook. Aanvullend zou het leuk zijn om de bovenverdieping wat gezelliger aan te kleden en meer bij beneden te betrekken.

Opvallend: Italiaanse klassiekers in een modern en verrassend jasje? Piero’s Italian bewijst dat je hiermee punten scoort. Lekker Italiaans eten in Utrecht doe je zeker op ’t Ledig Erf.

Piero’s Italian – Ledig Erf 10 – Utrecht – www.pierosutrecht.nl