Louise_Petit
Borreltips,  Hotspots,  Tips

Paris, Paris: Klassiek Frans lunchen, borrelen en dineren bij Petit Louise in Rotterdam

Wie Utrecht al een bruisende stad vindt, is nog niet vaak genoeg in Rotterdam geweest. Naast alle moderne architectuur, toffe musea en de Rotterdamse haven, barst het er van de toffe horecazaken. In de Veerhaven, net buiten het centrum, zit een plekje dat heel goed gevonden wordt door ‘tout’ hip Rotterdam: Louise Petit; een heerlijke Franse bistro waar je terecht kunt voor een petit déjeuner, Franse diner klassiekers of fijn kunt wegdromen met een mooi glas Chardonnay en een selectie Franse kazen in de Bar à Vin. Een pareltje die ik per toeval ontdekte in delicious.magazine.

Bij binnenkomst zwaait Louise me al tegemoet. Ik ben nog iets te vroeg, dus wacht even buiten, maar al snel openen de deuren naar het wijnkabinet zich. Voor het raam staat een tafeltje waarvandaan je perfect zicht hebt op het publiek dat door de Veerhaven slentert en waar je volop kan genieten van een mooi glas wijn.

Bar_a_Vin_Louise_petit

Bar à Vin
Samen met een oud collega – die overigens mijn liefde voor Frankrijk deelt – storten we ons op de wijnkaart. Ik ga voor de Chardonnay – Les Bertholets, Languedoc 2018 – en we bestellen een kaasplankje met een selectie van drie Franse kazen. Niet veel later staat Louise naast ons met twee prachtige glazen waarin de wijnen goed de ruimte krijgen om te ademen. Boterbabbelaars en vanille stuiven m’n glas uit. Wat een heerlijke volle, vette en boterige wijn. De afdronk is eindeloos. Genieten! 

Fromage
Na wat kekke kiekjes van het interieur en de kaasjes mag het grote proeven beginnen. De petemoei lacht ons toe; een prachtige witflora die romig, fris en zacht is en het erg goed doet met de honing. Ook de Brie de Meaux met truffel is heerlijk romig en zelfs een klein beetje nootachtig. Vooruit… eerst nog een slokje wijn voordat we dé klassieke Franse kaas proeven; Comté: een gerijpte Franse kaas, hard, fris, zout én zo op!

Leuk hoor, dat borrelen, maar inmiddels is mijn glas leeg. Aangezien ik al weken lig te dromen over een goede steak tartare, moet en zal ik ook een kijkje nemen in de bistro. Het restaurant is die avond volgeboekt, maar als we voor 19:45 ons tafeltje weer willen vrijgeven, kan Louise nog een plekje voor ons vrijmaken in het restaurant. C’est formidable. Vooruit, nog een wijntje dan maar en dan kan ik eindelijk die steak tartare bestellen. 

De perfecte steak tartare
Niet veel later krijgen we een typische Franse amuse, een eitje gevuld met een kruidige kerriemayonaise. Een licht zuurtje van de citroen maakt hem lekker fris en de paprikapoeder zorgt voor de nodige pit. We snoepen van de Franse baguette met boter en fleur de sèl en niet veel later wordt er een prachtig taartje gepresenteerd. De steak tartare overtreft m’n stoutste dromen. De structuur is perfect; de steak heeft een fijne bite en er valt nog wat te kauwen. De augurkjes en mosterd zorgen voor een lekker zuurtje en maken de steak tartare lekker fris. En het aardappelkrokantje kun je vergelijken met gebakken uitjes. Nomnom…

Little rebels…
De avond vordert en rebels als we zijn, bestellen we ook de terrine van eendenlever met macadamianoten en abrikozencompote. Een klassieker die goed is uitgevoerd, zowel qua textuur, als qua smaak. Die macadamianoten maakt deze klassieker verrassend. We sluiten af met een kop thee, verse Madeleines en cannelés. Louise zwaait ons uit. Een plek om zeker langs te gaan…. En om vaker naar terug te komen. Au revoir Louise! 

Eindoordeel
Een fijne avond uit in een typisch Franse setting. Over alles is nagedacht. Waan je in romantisch Parijs, geniet van mooie wijnen en Franse klassiekers met een moderne twist

Top: De steak tartare heeft een perfecte bite, de setting voelt heerlijk Frans aan en de bediening is erg gastvrij. Oelala en die baguette jongens…. mét Franse roomboter!

Tip: De cannelés bij de thee hadden net iets te lang in de oven gezeten. Snel terug om deze opnieuw te proeven dus!

Opvallend: De mooie bar in de bistro, het wijnkabinet boven en de creatieve decoratie aan de muur. Van schilderijtjes tot handspiegels. Très bien!

www.louisepetitrestaurant.com