Taste-of-puglia-serviesset
Culi-tips,  Interviews,  Smaakmakers,  Tips

Must have: handgemaakte serviessets uit Puglia

Caffè Leccese, pasticciotto, verse oregano, zongerijpte pomodori, de lekkerste olijfolie met versgebakken focaccia… Ik zie mezelf al ronddwalen door de sfeervolle straatjes van Lecce, om vervolgens neer te strijken op een terrasje om te genieten van heerlijke verse Italiaanse lekkernijen. Maar hoe leuk is het om de smaak van Puglia naar je eigen keuken te halen? Bijvoorbeeld met een knap handgemaakt servies van Taste of Puglia.

Het staat al jaren op mijn wensenlijst, de leukste restaurantjes en B&B’s heb ik driedubbel geliked en opgeslagen als dikke favoriet op Insta en m’n vlucht heb ik in mijn dromen al honderd keer geboekt. Ik heb het over Puglia, een langgerekt gebied in het oh, zo heerlijke Italië met zo’n achthonderd kilometer kust. Joëlle runt een prachtige B&B (Little Dolce) in Lecce en zo kwam ik jaren geleden uit op het vrolijke account van Taste of Puglia, een unieke webshop van vriendinnen Hanneke en Joëlle met heel veel moois én lekkers uit Puglia. 

Knap, knapper, knapst. De webshop van deze dames staat vol met slow food en slow design uit Puglia. Denk aan prachtige pastaborden, schalen, koffiekopjes, complete handgemaakte serviessets, zomerse placemats, olijfolieflessen en kannen, maar ook heerlijke bakmixen, pasta’s en olijfolie waarvan je na één druppel nooit meer anders wil. En dat is maar goed ook, want ik ga samenwerken met de andere ‘bella’s’ of Taste. Dus als ik voortaan mijn huis omtover tot een trattoria, dan doe ik dat alleen nog maar met een knap servies en heel veel lekkers op tafel. Uiteraard met dé tips van Joëlle en Hanneke.

Wat is jullie favoriete Pugliese recept en waarom?
“Mijn favoriete Pugliese gerecht is Parmigiano di melanzane”, aldus Joëlle. Hanneke’s favoriet? “Dat is absoluut de pasticciotto, meer een lekkernij dan een gerecht. De Italianen nuttigen dit als ontbijt en die traditie houd ik graag in ere wanneer ik in Puglia ben. Zodra ik aankom op het vliegveld, is dit het eerste wat ik koop. Zalig!! Vooral als ze nog een beetje warm zijn.” 

Welk ingrediënt mag volgens jullie echt niet ontbreken in de Pugliese keuken?
Onze biologische extra vergine olijfolie. Hanneke: “Echt, je wil niet meer anders als je onze olijfolie eenmaal hebt geproefd. Zeg je saladedressing maar vaarwel! Deze olijfolie is genoeg. Vol van smaak en overal bij te gebruiken.” 

Wat is jullie ultieme styling tip voor een feestelijk gedekte tafel in Pugliese sferen?
Joelle: “Ons servies natuurlijk! Prachtige borden, schalen, kannen en kopjes: super sfeervol en de items maken van elke tafel een Italiaans feestje.” Hanneke vult aan: “Gebruik kleur op je tafel, en dan met voorkeur natuurlijk ons handgemaakte servies. Dit geeft direct sfeer. Zet er wat kaarsen bij, gebruik bloemen en je bent klaar!” 

Wat is jullie niet te missen Puglia tip?
Neem de slow living lifestyle over en probeer het waar mogelijk te integreren in je eigen leven. Al is het dagelijks maar een klein momentje”, aldus Joëlle. En wil je echt helemaal los, bestel dan op een zonnig terrasje een caffè Leccese (espresso met ijsklontjes en amandelsiroop) met een pasticciotto. Gegarandeerd een succes”, aldus Hanneke.

Terug naar mijn eigen keuken: een plek waar je met gastvrijheid en warmte wordt omringd. Even weg van de drukte en alle verplichtingen. Een plek waar ik bewust samen tijd doorbreng met vrienden en familie, terwijl we genieten van een heerlijke pasta met een goed glas wijn. Voortaan met een feestelijk gedekte tafel en lekkers uit Puglia. Maar ik zie mezelf ook al heerlijk zitten op een terrasje in het prachtige Lecce, met een heerlijke Orecchiette op m’n bord, rood in m’n glas. Hmmm, toch maar eens dat ticket boeken!

Ook zo’n leuk servies of iets lekkers uit Puglia bestellen? Kijk op www.tasteofpuglia.nl.

Taste-of-Puglia-serviesset