Ribera_douro_hacienda_monastero
Borreltips,  Tips

Memorabele wijn: 2014 Hacienda Monasterio Reserva

De wintertijd is aangebroken en de maanden november en december zijn bij uitstek de maanden voor gezellige etentjes met familie of vrienden. Wie je tafelgasten ook zijn, een goede wijn is altijd welkom. Maar wat schenk je nou op zo’n memorabele avond? Een pareltje uit Ribera del Duero doet het altijd goed.

De waanzinnige wijnkaart van Ron Blaauw
Twee weken geleden ging ik met een van mijn liefste vriendinnen heerlijk eten bij Ron Blaauw in Amsterdam. We beginnen de avond met een glaasje Champagne en een plateau oesters. Niet veel later zitten we aan een leuk tafeltje aan het raam waar tout Amsterdam voorbij komt. We kiezen een aantal smaakvolle gerechten van het menu en werpen een blik op de wijnkaart. Ons oog valt op een pareltje uit Ribera del Duero: 2014 Hacienda Monasterio Reserva. Uit eten moet volgens Ron Blaauw een feestje zijn. En tot zover was het enig, écht. Maar één slok, vooruit tweeënhalf glas, verder en mijn smaakpapillen zijn voor altijd verpest.

Of het nou de wijn zelf was, of die ontzettend gezellige avond met een van mijn besties, ik heb sindsdien niet meer zo’n lekkere wijn gedronken. Ik hoor je denken: meid, je bent pas twee weken verder. Maar de echte wijnliefhebber begrijpt mij helemaal. 

2014 Hacienda Monasterio Reserva
Deze 2014 Hacienda Monasterio Reserva is heerlijk voor de wintermaanden. Van prachtige Cabernet-Sauvignon, Petit Verdot en Tempranillo druiven maakt wijnhuis Hacienda Monasterio onder leiding van Peter Sisseck deze waanzinnige Ribera del Duero. Met typische aroma’s van braam, zwarte bes, zwarte pruim, kruiden en koffie, combineert deze wijn perfect met harde kazen, Jambón, lamsvlees of wild. De hoge mineraliteit van deze wijn is typerend voor de kalkrijke hellingen waarop de wijnhaarden van Hacienda Monasterio zijn aangeplant. De tannines zijn fijn en elegant, de afdronk magnifiek. Deze prachtige Ribera del Duero is complex, maar toch toegankelijk, zacht en heerlijk vol. Een wijn om van te genieten tijdens een goed diner met loved ones of alleen op de bank voor de open haard. Je smaakpapillen zullen je dankbaar zijn. Salud!