Le_Jardin1
Diner,  Hotspots,  Tips

Le Jardin: Dé proeftuin van Utrecht

Groentenomie: De kunst van lekker eten met groenten als uitgangspunt. Ga één avond eten bij Le Jardin op de Mariaplaats en je hebt er een favoriet restaurant bij. Koken met groenten en kruiden beheersen ze bij Le Jardin als geen ander. De passie voor gastvrijheid en kennis van mooie, verantwoorde en biologische seizoensgebonden producten spat letterlijk van je bord af. Gelukkig blijft er nog genoeg lekkers over, want als je weet wat ze hier met groenten doen, dan is een driegangenmenu écht niet genoeg. Lesson learned… want elk gerecht en elke smaakcombinatie vraagt simpelweg naar meer.

Prachtige ambiance
Het is donderdagavond en het restaurant zit vol, maar we worden hartelijk ontvangen in een prachtige ambiance. Het restaurant ademt de sfeer van een Franse binnentuin, midden in hartje Parijs. Dé plek waar Lars Mooren en Tamara de Borst groenten tot kunst hebben verheven, met zo nu en dan een mooi stukje vlees, vis, of gevogelte. Binnen no-time hebben ze een mooi plekje voor ons gecreëerd en vol enthousiasme krijgen we een prachtige wijnkaart gepresenteerd. De keuze is snel gemaakt en we gaan voor een mooie Pinot Noir. Na een korte introductie over het concept beginnen onze smaakpapillen licht ongeduldig te worden. Het is al laat dus we besluiten voor een drie-gangen menu te gaan. Een dessert mogen we gelukkig altijd later nog bestellen. 

Nadat de heerlijke wijn is ingeschonken, volgt er een amuse van wortel met gepofte quinoa. Geserveerd met het een uiterst aantrekkelijke desembol met fijne roomboter, is dit een verrassende binnenkomer. Het voorgerecht bestaat uit snijbietmousse met appel, feta en brioche. De mousse is zacht en romig, de appel zorgt voor zowel een zuurtje als een zoetje en de feta geeft een beetje pit. De brioche zorgt ervoor dat de smaken en structuren mooi samenkomen, maar van mij had een ‘kruidentuintje’ als toevoeging nog wel wat meer jeu kunnen brengen.

Dat ze dit geen hemelse modder noemen…
Het tussengerecht is werkelijk waanzinnig. Snijbonen met bruine bonenpuree, pistache en zilveruitjes. Een combinatie waarvan ik zou willen dat ik die heb bedacht. De snijbonen zijn verser dan vers, perfect gekookt en geserveerd op een prachtige puree van bruine bonen (waarom ze dit geen hemelse modder noemen is mij een raadsel). Bij elke hap die ik neem, probeer ik een nieuwe smaak te ontdekken. Zo kom ik zowel knoflook, zwarte olijf, maar ook een heel subtiel pepertje tegen. Een spannende gerecht, maar in combinatie met de crunch van pistache en het zoet-zure zilveruitje echt meer dan geslaagd.

Prei, venkel en doperwt in de hoofdrol
In het hoofdgerecht spelen prei, venkel en doperwt de hoofdrol. In combinatie met een zwarte bessencrumcle kan de brigade ook voor dit gerecht op een dikke pluim rekenen. Niet alleen groenten spelen bij Le Jardin de hoofdrol, maar ook jouw smaakpapillen staan volop in de spotlight. De keukenbrigade beheerst dan weliswaar de kunst van het kietelen van je tong, maar ook de service weet rechtstreeks de weg naar je hart te vinden. Gastvrijheid is hier geen zelfstandig naamwoord maar een werkwoord. Het verwennen van jou als gast en het creëren van een ultieme culinaire beleving staat hier voorop. Iedereen is uiterst vriendelijk: ze denken mee maar dagen je tegelijkertijd ook uit om even lekker buiten je comfort zone te gaan. I like!

Het dessert slaan we met pijn in ons hart over, maar de Franse madeleine (de lekkerste bak je met dit recept) bij een kopje jasmijnthee maakt alles goed. In een uiterst fijne en zeer sfeervolle setting hebben we genoten van een bijzonder concept, waarbij de klassieke Franse gastronomie wordt gecombineerd met groenten. Als deze nog niet op je wishlist staat, plaats dan maar heel snel een reservering. You won’t regret it, I promise!

Top: Le Jardin stond al even op mijn wensenlijstje, maar daar blijft die voorlopig ook nog wel even staan. Dit was dan misschien wel de eerste keer, maar zeker niet de laatste! Ik geef normaal geen cijfers, maar dit restaurant krijgt toch echt een dikke 9! Sorry not sorry, maar het is het zó waard!

Tip: Een ‘kruidentuintje’ bij het voorgerecht was een welkome aanvulling geweest.

Opvallend: Groenten in de hoofdrol? Le Jardin bewijst dat je hiermee punten scoort! Een prachtige parel, middenin het bruisende centrum van Utrecht.

Meer weten of reserveren? Check: www.lejardinutrecht.nl

Le Jardin – Mariaplaats 42, 3511 LL Utrecht