Semifreddo_amaretto_framboos
Dessert,  Recepten,  Vegetarisch,  Zoet

La Dolce Vita: Semifreddo met amaretto, frambozen en witte chocolade

La Dolce Vita: het goede leven vol plezier en verwennerij. Omarm deze woorden, leef voluit en geniet van alles om je heen. In het bijzonder natuurlijk van lekker eten en drinken, het liefst met familie en vrienden. Deze semifreddo – letterlijk vertaald ‘half koud’ – is ’the best of both worlds’. Een waanzinnig Italiaans dessert dat smelt op je tong en perfect is om te delen met de mensen van wie je houdt. Ik heb meerdere varianten gemaakt om uiteindelijk tot de perfecte smaakcombinatie te komen. En ik kan je vertellen, als je nog maar één ding zou mogen eten in je leven, dan moet dit bijna bovenaan je lijstje staan. Een injectie van zoet leven doet tenslotte iedereen goed.

Deze semifreddo is hét perfecte dessert voor na die leuke barbecue of het perfecte Italiaanse diner met familie of vrienden. Maak hem een dag van tevoren en tover hem vlak voor het serveren de vriezer uit. Geloof me, er zal een korte stilte vallen en dat is helemaal oké. Want als katjes muizen…. mauwen ze niet. Enjoy!

Ingrediënten

 • 1 blikje gecondenseerde melk
 • 500 ml slagroom
 • 1 zak Sapori Cantuccini – bewaar er drie om te garneren
 • 25 amarettini koekjes + 10 om te garneren
 • 1 limoen
 • 250 gram verse frambozen
 • 20 gram gevriesdroogde frambozen
 • 50 gram witte chocolade druppels + wat extra om te garneren
 • Scheutje amarettolikeur

Bereidingswijze

 1. Bekleed een cakeblik met vershoudfolie en zorg dat je aan alle kanten voldoende ruimte overhoud.
 2. Maal de Italiaanse koekjes (behalve die voor de garnering) in een keukenmachine fijn (eventueel kun je dit ook met een deegroller doen).
 3. Was de limoen en rasp de schil.
 4. Klop de slagroom voor 95% stijf. Voeg hier vervolgens de gecondenseerde melk en het limoenrasp aan toe en klop het mengsel met een mixer op de hoogste stand gedurende een aantal minuten tot er een mooie dikke crème ontstaat. Voeg de witte chocoladedruppels en twee eetlepels amarettolikeur toe en roer kort door.
 5. Schep 1/3 van de crème in de cakevorm. Verdeel hier 1/2 van de verkruimelde koekjes en de helft van het gevriesdroogde fruit over. Maak zo nog een laag en eindig met een laag crème. 
 6. Dek het mengsel af met vershoudfolie en zet de cakevorm minimaal vijf uur in de vriezer, bij voorkeur een hele nacht. 
 7. Haal de semifreddo uit de vriezer, wacht vijf minuutjes en stort de semifreddo voorzichtig op een bord. Pak een scherp mes, houd dit onder de warme kraan en snijd de semifreddo vervolgens in plakken. Verkruimel de koekjes en garneer de plakken semifreddo met verse frambozen, de verkruimelde Italiaanse koekjes en witte chocoladedruppels. Wanneer mag ik aanschuiven?!