Spatburgunder_Pfaffman
Borreltips,  Tips

In je glas: Karl Pfaffmann Walsheim Spätburgunder

De dagen worden korter en dus verplaatst die borrel zich van het dakterras naar de bank. Je espadrilles mag je inruilen voor heerlijke warme sokken en die vuurkorf buiten maakt plaats voor een knapperend haardvuur. Nu het steeds vaker regenachtig en koud is, heb je geen beter excuus om na een prachtige herfstwandeling lekker op de bank te kruipen met een goede serie. En dan geen lekker koud biertje erbij, maar een prachtig glas Spätburgunder. Wat denk je ervan?

Spätburgunder voor fijnproevers
Spätburgunder is de Duitste benaming voor Pinot Noir. De oplettende lezer weet dat je mij voor een mooie Pinot Noir uit de Bourgogne ’s nachts mag wakker maken. Maar ook ik probeer graag iets nieuws uit en zo stuitte ik op deze Spätburgunder, afkomstig van de zonnige wijngaarden van Karl Pfaffmann in Rheinland-Pfalz. Een stevige rode wijn met een laag taninegehalte en vol rijp fruit als rode kersen, aardbeien, pruimen en bramen. Zacht en soepel in de afdronk, met verleidelijke tonen van vanille, delicate cacao en koffie door de rijping op eikenhout. Ha, daar heb ik je! Ik hoor jullie fijnproevers, snoepkonten en coffee-addicts al denken… ‘waar koop ik dit rode goud?’. 

Wijngoed Karl Pfaffman
De wijngaarden van Weingut Karl Pfaffman liggen in het zacht glooiende landschap rondom de gemeente Walsheim in Rheinland-Pfalz. In 1950 kreeg Karl Pfaffman de leiding over het – toen nog  – boerenbedrijf. Inmiddels is het wijnbedrijf uitgegroeid tot een bekroond wijngoed. De terroirkennis wordt van generatie op generatie doorgegeven en de familie kent alle ins- en outs van de druivensoorten. De derde generatie onder leiding van Markus Pfaffman zwaait nu de scepter; op het wijngoed wordt inmiddels een prachtige selectie wijnen geproduceerd. De wijnstokken zelf verhogen de minerale hulpbronnen – waaronder het hoge kalkgehalte – uit de regio die de wijn zo onmiskenbaar maken.

Wijn-spijscombinatie
Zin in een avondje op de bank met deze Spätburgunder? Ren dan eerst nog even langs de slager voor het samenstellen van een lekker charcuterieplankje, of maak hét ultieme comfortfood: risotto!  En bestel maar meteen een paar flessen, dan zijn je komende drie dates met je bank geregeld. O.a. verkrijgbaar via de NRC webwinkel.