Zalm_kruidenkorst
Diner,  Glutenvrij,  Recepten,  Vegetarisch

Fish in the sea: Zalm met kruidenkorst uit de oven

Het is zaterdagmiddag en ik loop in het bos. De vogels fluiten en ik glimlach van oor tot oor. De avond ervoor legde ik mijn buren in de watten met een heerlijk Italiaans diner, inclusief antipasti en een hemels dessert. De hele vrijdag stond ik in de keuken. ’s Ochtends begon ik met de voorbereidingen voor een klassieke tiramisu, om vervolgens de mise en place voor te bereiden voor de antipasti en het hoofdgerecht. Je zou misschien verwachten dat je daar even van moet bijkomen, maar ik heb meer energie dan ik in weken heb gehad. 

Terwijl ik door het bos loop, denk ik na over het avondeten. Een mooi stukje zalm zou ik wel lekker vinden. Eentje die, als je hem opensnijdt, zo mooi en zacht is en nog iets rosé van binnen. En dan het liefst met zo’n glas lekkere vette chardonnay erbij! Genoeg gewandeld. Ik maak rechtsomkeert en spring op mijn fiets naar de beste vishandel van de stad, bestel de mooiste zalmfilets die er liggen en maak nog een snelle tussenstop bij de kaasboer voor een mooi bolletje verse Gorgonzola. Eenmaal thuis duik ik meteen de keuken in. 

Deze zalm heeft een licht spicy, doch zeer frisse touch en de Parmezaanse kaas doet ieders umami hart sneller kloppen. De allure van een mooi gerecht in een restaurant, maar ook zo snel klaar dat je hem ook op een doordeweekse avond op tafel kunt toveren voor je lief of beste vriend(in). Uiteraard wel met dat glas chardonnay.

Ingrediënten voor 2 personen

 • 2 zalmfilets met huid
 • 25 gram Parmezaanse kaas
 • 25 gram Pittige pepitamix – Albert Heijn (kies een gezouten glutenvrije notenmix als je het korstje glutenvrij wil maken)
 • 10 gram verse peterselie
 • 10 gram verse basilicum
 • 2-4 takjes verse oregano
 • Rasp van 1/2 citroen
 • Sap van 1/2 citroen
 • 2 el olijfolie + extra voor in de ovenschaal
 • Peper en zout

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden – hetelucht.
 2. Dep de zalmfilets droog met keukenpapier, giet een scheut olijfolie in een kleine ovenschaal en leg hierin de zalmfilets op de huid.
 3. Pak de keukenmachine en mix hierin de Parmezaanse kaas, pittige pepitamix, peterselie, basilicum, oregano, citroenrasp, citroensap en 2 el olijfolie. Werk met korte pulsen, zodat je een kruimelig geheel krijgt. Breng verder op smaak met peper en eventueel zout.
 4. Verdeel het kruidenmengsel over de zalmfilets, druk goed aan en bak beide filets in ongeveer 10 minuten – afhankelijk van de dikte – gaar.

Erg lekker met gegrilde groenten zoals: gekarameliseerde wortelen, aubergine, gepofte tomaatjes en gebakken aardappeltjes.