candy-cane-bagels
Lunch,  Ontbijt,  Recepten

Feestelijke candy cane bagels

Er is niets lekkerder dan de geur van versgebakken brood. En met dit recept voor candy cane bagels tover je binnen een paar uur de meest feestelijke broodjes op tafel. Hartstikke leuk voor kerst, maar stiekem doen ze het de hele winter ontzettend goed op de ontbijt- en lunchtafel. Voor nu zou ik zeggen: trek je mooiste kerstoutfit maar weer aan, want het is de hoogste tijd voor een feestelijk kerstontbijtje. Lekker wakker worden met een kop koffie, verse jus, een lekker broodje en een plak verse kerststol toe… Feestje toch?! Dan kun je daarna de keuken omtoveren tot kerstbakkerij. Deal?

Ingrediënten

 • 500 – 550 gr bloem
 • 375 ml water
 • 1 zakje gedroogde gist, 7 gram
 • 2 el suiker
 • 10 gr zout
 • 15 druppels rode kleurstof
 • 60 gr gezouten roomboter
 • 1 ei, geklutst
 • 25 gr baking soda
 • Grof zeezout of zeezoutvlokken, bijvoorbeeld van Madlon

Bereidingswijze

 1. Meng in een kom de gist en kristalsuiker met 375 ml lauw water. Laat dit 5 minuten staan tot er kleine bubbeltjes ontstaan. Voeg dan de bloem, het zout en 30 gram zachte roomboter toe. Kneed met een mixer met deeghaken (of je keukenmachine) het deeg tot het samenkomt. Voeg indien nodig wat extra bloem toe. Kneed het deeg vervolgens voor 10 minuten goed door. Verdeel het deeg in tweeën en voeg aan één deel deeg de kleurstof toe. Kneed het deeg tot de kleurstof zich goed heeft gemengd. Dek beide deegballen af en laat het deeg daarna 1 uur rijzen op een warme plaats. 
 2. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel elk deeg in 12-14 stukken. Rol pillen van zo’n 25 cm van zowel het rode en witte deeg. Neem vervolgens een witte en een rode pil en draai ze om elkaar heen. Buig ze tot een candy cane, leg ze op de bakplaat en laat ze onder een vochtige theedoek nog 30 minuten rijzen. 
 3. Verwarm de oven voor op 220 graden – hetelucht. Breng een grote pan water aan de kook, voeg de baking soda toe en roer goed door. Leg drie broodjes in het water en laat ze 1-1,5 minuut koken. Haal de broodjes met een schuimspaan uit het water en laat ze kort uitlekken op een theedoek. Leg ze vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat en herhaal dit tot je alle broodjes hebt gekookt. Bestrijk elk broodje met een geklutst eitje en zet ze voor 10 minuten in een voorverwarmde oven. Haal ze broodjes na tien minuten uit de oven en bestrijk met de resterende roomboter. Bestrooi met fleur de sel en plaats de bakplaat terug in de oven. Bak de candy cane bagels in 10-15 minuten goudbruin en gaar. Heerlijk met een lik zoute roomboter of kruidenkaas.