Borrelplank-feestdagen
Borreltips,  Culi-tips,  Dessert,  Recepten,  Tips

Een tafel vol feest: met deze tips creëer jij de mooiste borrelplank voor de feestdagen

Bonjour lieve kaasvrienden! Jullie weten inmiddels dat ik de beste adresjes weet te vinden voor het samenstellen van een FAN-TAS-TISCHE borrelplank. Gelukkig staan de feestdagen voor de deur, hét ultieme excuus om flink uit te pakken. Met deze gouden regels zet jij met Kerst of Oud & Nieuw de perfecte kaasplank op tafel. Het enige wat je nog even moet doen is met deze tips langs de Zuivelhoeve op de Nachtegaalstraat.

De basis: selecteer de beste kazen
Een feestelijke borrelplank begint natuurlijk met kaas. Zorg voor variatie en kies minimaal één kaas uit elke kaasfamilie. Dat betekent: een schaap- en geitenkaas, een zachte witschimmel, een roodflora, harde (berg)kaas en blauwaderkaas op de plank.

De Zuivelhoeve op de Nachtegaalstraat in Utrecht heeft speciaal voor de feestmaand een paar bijzondere kazen voor je klaarliggen, zoals Langres au Champagne (roodflora), Buchette alla Noël (geitenkaas met pistache, cranberry en bloemen), Brillat-Savarin au pistache et canneberge (witschimmel, met pistache en cranberry), en Coulommiers au noix de pecan (witschimmel met gekarameliseerde pecannoten). Deze unieke zelf geaffineerde kazen voegen een feestelijke touch toe aan je plank.


Combineer met charcuterie en ander lekkers
Maak je plank compleet met een selectie goede charcuterie. Denk aan fijne plakjes Prosciutto, salami of een lekker Brandt & Levie worstje. De combinatie van zoute vleeswaren en romige kazen zorgt voor een goede smaakbalans. Ook leuk op de plank: een schaaltje met olijven, gevulde zoete pepertjes of een lekkere pesto-spread.


Voeg een zoete twist toe
Een notenmix met cranberry’s, verse medjouldadels, feestelijke bonbons, pecantruffels en andere zoete lekkernijen geven je plank een zoete twist. Een mooi vijgen- of notenbroodje erbij en je plank is bijna compleet.

Zorg voor een feestelijke presentatie
Maak van het samenstellen van de plank een afstudeerproject (grapje). Gebruik een mooie grote houten borrelplank, vul deze met kazen, charcuterie en kleine schaaltjes voor de olijven en spreads. Voeg wat verse rozemarijn, een trosje druiven of eetbare bloemen toe voor een kleurrijke en feestelijke uitstraling. En vergeet niet de lekkerste toastjes van Pavesi. By far my favourite!

Selecteer de juiste wijnen of kies een lekker biertje
Een feestelijke borrelplank is niet compleet zonder bijpassende wijnen. Bij de Zuivelhoeve hebben ze een heerlijke selectie aan wijnen staan. Bij elke kaas is wel een mooie bijpassende wijn te schenken. Een mousserende wijn zoals Champagne past bijvoorbeeld uitstekend bij de Langres au Champagne, maar ook bij mijn favoriet: Délice de Bourgogne. Ook voor een lekker biertje kun je hier goed terecht.

Met deze tips worden de feestdagen gegarandeerd een succes. En wil je het feest echt compleet maken, dan kun je bij de Zuivelhoeve ook terecht voor een smaakvol cadeau of kerstpakket met heerlijke producten. Niet alleen een feest voor de ontvanger, maar ook een blijk van jouw goede smaak. Thank me later!

In samenwerking met Zuivelhoeve Nachtegaalstraat