Editorial_februari
Editorial,  Smaakmakers

Editorial: De smaak van thuis

Er bestaat geen grotere verwennerij dan zelfgebakken brood met een lik échte roomboter, een heerlijke truffelrisotto, pasta al vongole, een stuk Délice de Bourgogne, gekarameliseerde peer met kardemomcrème of een goede zelfgemaakte tiramisu. Oh, en laten we vooral een bijpassende drank niet vergeten. Een goed glas Pinot Noir uit de Bourgogne en je hoort mij de rest van de week niet meer. Oké, oké, tenzij het over eten gaat, want daar raak ik nooit over uitgepraat.

Zelf experimenteer ik er vrolijk op los in de keuken; een hele kunst op zich en bovendien ook tijdrovend. Maar als je er de tijd voor neemt, écht de tijd voor neemt, verse en lokale producten gebruikt, je ziel en zaligheid in je gerechten legt en het aandurft om nieuwe dingen te proberen… dan proef je dat en ben ik de gelukkigste vrouw op aarde. Regelmatig spring ik op de fiets naar mijn vrienden in de stad of bel ik aan bij mijn buren om iets lekkers langs te brengen. Eten verbindt en ik vind het heerlijk om met een doosje vol liefde de wereld een beetje mooier te maken. Van de lekkerste pasta al limone en een pompoen-feta quiche, tot stroopkoeken, karamel shortbread of mijn favoriete dessert: citroen- mascarponemousse met amaretti (lieve tante, het recept volgt snel). Om over versgebakken Madeleines, bananenbrood en bundt cakes nog maar niet te spreken. En die beroemde Oreo truffels voor mijn allerleukste collega’s (shout out to the best team)… Sorry guys, maar daar moeten jullie nog heel even op wachten.

Op zaterdag is het altijd feest in de keuken! Om goed voor de dag te komen, begin ik op donderdag al te dromen over dat geitenkaasje met rozenblaadjes van De Kazerij op de Twijn, een kilo Franse bloem van de molen, langoustines van Bram en Aaltje, een eclair van Bond & Smolders of een aardbeienschuitje van Lurvink, een heerlijke merlot van De Italiaan en het lekkerste groente en fruit van Harry en Lex. Om vervolgens op zaterdag stad en land af te struinen voor de lekkerste delicatessen met mijn home-made haver cappuccino op links en boodschappenmand op rechts. In welke stad ik ook kom, overal heb ik inmiddels mijn adresjes en vind ik altijd de smaak van thuis. Des te mooier vind ik het om te laten zien dat de meest mooie en lekkere gerechten vaak een ‘thuisbasis’ hebben. Of het nou gaat om een streekproduct van een lokale ondernemer, een ingrediënt van ver met een mooi verhaal, of al dat lekkers uit eigen keuken…  Als je proeft, écht proeft, dan ontdek je al gauw dat de smaak van thuis hem niet in het product zit, maar in de beleving. 

Op deze feestelijke zaterdag maak ik voor één keer een uitzondering, speciaal voor jou! Vandaag geen urenlange ronde langs de gracht, door het dorp, of over de markt. Met een grote selectie van fantastische fijnproevers: m’n lieve familie, vrienden en buren, die al jaren dienen als proefkonijn en mij volop aanmoedigen, heb ik de afgelopen maand heel hard gewerkt aan mijn recept voor een gelukkig leven: Taste by Vivian. Vandaag lanceer ik mijn persoonlijk blog waarop ik je meeneem op ontdekkingsreis langs een rijke variatie aan eenvoudige maar ook zeer creatieve recepten, met dat verrassende vleugje verfijning en een flinke dosis liefde, die elk gerecht tot een groot feest maken. En die ontdekkingsreis brengt me ook weer terug bij mezelf. Uit of thuis… mijn passie voor koken, lekker eten en drinken is groot, héél groot! Maar pas met een tafel vol lieve familie en vrienden om mij heen, smaakt het ook écht als thuis.

Dus lekker drankje op links en een grote lepel op rechts… Het grote proeven is begonnen: recepten, tips, hotspots en interviews; welkom op Taste by Vivian! En de smaak van thuis, die creëer je zelf. Want ‘home is where the heart is’. 

Santé!
Vivian