Bourgogne_pinot_noir_ Domaine Sirugue
Borreltips,  Tips

Deze Pinot Noir, meer heb je niet nodig

Oehlalala. Een glas Pinot Noir op links en een stukje Manchego met truffel op rechts en ik ben in de zevende hemel. Zo verfijnd, fris, elegant en verleidelijk… Ik zou bijna zeggen: gooi al je wijn de deur uit en hou twee exemplaren over: een Pinot Noir uit de Bourgogne en vooruit – omdat die regio magnifique is – een prachtige houtgelagerde en volvette Chardonnay. 

Mijn liefde voor de Pinot Noir heb ik te danken aan m’n lieve sopa. Uren konden we samen walsen, proeven en proefnotities maken. We bladerde in boeken, deden mee aan voorintekeningen en zodra de flessen bezorgd werden, kregen ze een plekje op dé lijst, om vervolgens voor langere tijd opgeborgen te worden. Ze zeggen tenslotte niet voor niets: Age only matters if you are cheese or wine!

Enfin, die eerste slok van deze Pinot Noir van Domaine Sirugue is legendarisch. Prachtige aroma’s van rood fruit komen je tegemoet. De smaak is toegankelijk, vol en rond. Je proeft rood fruit als kersen, aardbeien en rode bessen en het vleugje eikenhout maakt het spannend. De afdronk is fruitig en eindeloos.

De wijn volgt hetzelfde proces als die van de grote wijnen van het familiedomein in Vosne-Romanée. De handgeplukte druiven worden bij binnenkomst in de wijnkelder gesorteerd en gekneusd. Na een traditionele schildering – ook wel macération pelliculaire – wordt het druivensap vergist. Vervolgens wordt de wijn vijftien maanden gerijpt op houten vaten. 

Licht gekoeld weet deze wijn me zó te raken, dat ik voorlopig niets anders meer nodig heb. Een pareltje uit de Côte d’Or; verbluffend, verleidelijk en mooi geprijsd. Santé!