Culi-tips,  Recepten,  Tips,  Zoet

Dé favoriete wijn-spijscombinatie van Sinterklaas: kruidnoten met Ratafia Champenois!

Sinterklaas is tot 5 december in het land en ik verwacht dat zijn pieten de komende dagen daarom nog flink met kruidnoten zullen strooien. En ze zijn lekker hoor, vooral bij de koffie. Maar dit typische halfronde Nederlandse mini-koekje doet het stiekem nog beter in combinatie met Ratafia Champenois! Want als je de juiste smaken bij elkaar brengt, kan het feest pas echt beginnen.

Nog even over de kruidnoot
Kruidnoten zijn de ster van onze sinterklaastraditie. Deze kleine, kruidige lekkernijen – in de volksmond ook wel pepernoten genoemd – zijn een echte traktatie voor jong én oud. De brosse mini-koekjes bevatten een combinatie van specerijen zoals kaneel, nootmuskaat en kruidnagel en zijn inmiddels in alle soorten en maten verkrijgbaar. Maar de klassieke kruidnoot zonder poespas is toch wel de grote favoriet van Sinterklaas zelf. Hij combineert namelijk fantastisch met Ratafia Champenois.

Wat is Ratafia Champenois?
Ratafia Champenois is een traditionele alcoholische drank uit de Champagnestreek in Frankrijk. Deze drank wordt gemaakt met het overgebleven druivenmost van Champagne en wordt vervolgens versterkt met ‘fine de Champagne’. Het resultaat: een lichtzoete, fruitige en aromatische drank met smaken van onder andere citroenzest, sinaasappel, mandarijn, appeltjes, gember en speculaas. Vooral dit laatste maakt dat Ratafia Champenois zo perfect past bij kruidnoten. De kruidige specerijen van die oer-Hollandse pepernoot vormen namelijk een perfecte balans met de zoete, rijke smaken van Ratafia Champenois.

Ben je al in de feeststemming? Mooi! Schrijf nog even een lieve brief naar Sinterklaas, trakteer jezelf op deze te gekke wijn-spijscombinatie en dicht erop los. Laat dat heerlijk avondje maar komen.