Beste-croissant-utrecht
Uncategorized

Croissantliefhebbers opgelet: De ultieme gids voor de beste Utrechtse croissants

Je kunt me enorm blij maken met een heerlijke versgebakken croissant. Net uit de oven of warm uit de zak van je favoriete bakker. Zolang ze maar voldoen aan de eisen van een perfecte croissant: goudbruin van kleur, knapperige laagjes deeg, ‘luchtkamers’ van binnen en de geur van gebakken boter. Bij elk stukje dat ik eraf breek en bij elke hap die ik neem, wil ik onder de kruimels zitten. Maar waar haal je in het weekend óf op een doordeweekse ochtend de lekkerste croissants? Ik ging op zoek naar de vijf beste croissants in Utrecht, en ik kan je verzekeren dat ik heb genoten van elke hap.

Bond & Smolders
We beginnen ons croissantavontuur bij Bond & Smolders, een bakkerij die Utrecht al jaren betovert met hun klassieke croissants. Wat deze croissant zo speciaal maakt? De perfecte balans tussen luchtige boterachtige laagjes en een knapperige buitenkant. Mijn favoriet op zaterdagochtend is de croissant aux amandes. Die hap ik heerlijk weg terwijl ik mijn boodschappen doe op de markt. Ik heb hem al even niet gespot, maar misschien komt dat door een nieuw kunstwerkje uit de patisserie: de croissantrol. Denk aan perfect croissantdeeg, gevuld met een heerlijke mix van frambozen- en bessenjam, omhuld met heerlijke pistachechocolade. Dit MOET je proeven!

District Bakery
Vlakbij het Wilhelminapark ligt District Bakery. Hier vind je waanzinnig lekkere croissantjes, maar de echte ster is ook hier de amandelcroissant. De zoete, plakkerige amandelspijsvulling gecombineerd met de zachte, boterachtige textuur van het deeg is een smaaksensatie die je gewoon niet mag missen. Voor de croissantjes van District sta je op zondag met liefde in de rij.

Keek Utrecht 
De croissantjes van Keek zijn een kunstwerk op zich. Deze croissant is precies zoals hij hoort te zijn – licht en luchtig van binnen, met een delicate knapperige buitenkant. Het geheim? Die prachtige laagjes die het resultaat zijn van het toeren van het deeg. Mooier dan dit vind je ze misschien alleen in Frankrijk. Maar gelukkig hoeven de locals voor dit prachtexemplaar alleen maar een sprintje te trekken naar een van de drie locaties in de binnenstad.

LOAF
LOAF maakt een croissant die niet alleen heerlijk is, maar ook vegan. Het proces van deeg maken, rijzen, toeren en afbakken duurt maar liefst drie dagen. De subtiele zoetheid van hun croissant is onweerstaanbaar. Vegan of niet, iedereen kan van dit croissantje genieten. Ook lekker zijn de vanille cruffin en de hemelse kaneelbroodjes van LOAF. Ik ben fan!

De Bakkert
Last but not least, bij De Bakkert doen ze geen concessies als het gaat om smaak. Hier haal je onwijs lekkere croissantjes. Zacht en rijk boterdeeg, met een heerlijke knapperige korst. Gemaakt met verse ingrediënten en zonder onnodige toevoegingen. Gewoon zoals een croissant bedoeld is. Op zaterdag haal je er een paar extra, zodat je op zondag een heerlijk ontbijtje hebt. Een dikke lik roomboter erbij (al mag dat volgens de Franse traditie eigenlijk niet), en je hoort mij niet meer.

Bonustip
Ben je on the go en heb je zin in een lekkere kop koffie met een knappe croissant, dan ga je naar Stach (hemelse kaascroissantjes), Jacques, of Cupp (met een plakje kaas, mjum!).

Ga dat proeven, lieve mensen, de lekkerste croissants van Utrecht. Bon appétit!