Epernay-Champagne
Borreltips,  Hotspots,  Tips,  Travel

Bruisend Epernay: mijn tips voor een bezoek aan Champagne

Champagne, een heerlijke mousserende wijn die past bij elke gelegenheid. Het is niet voor niets dat ik sinds ik op mezelf woon, standaard een fles bubbels koud heb liggen. Je weet tenslotte maar nooit of je iets te vieren hebt. De hoogste tijd om Epernay, de geboortestad van Champagne, te ontdekken en de leukste tips met jullie te delen.

Als je denkt aan de Champagnestreek, denk je waarschijnlijk aan de beroemde bubbels die hier worden gemaakt. Maar Epernay heeft veel meer te bieden dan alleen die prachtige kelders vol Champagne. 

Borrelen op de Avenue de Champagne
De lekkerste Champagne proef je op de Avenue de Champagne. Hier vind je enkele van ’s werelds meest prestigieuze champagnehuizen, met kilometers aan ondergrondse kelders vol mousserende wijnen. Mama en ik bezochten hier Collard-Picard, Leclerc Briant en Esterlin. Ook schoven we aan bij #BRUT Bar Avenue de Champagne, waar we genoten van een heerlijke extra brut Champagne (gemaakt vanuit een coöperatie) in combinatie met een hemels kaasplateau. Het was heerlijk om na een lange dag ’s middags bij een leuk Champagnehuis neer te strijken en te genieten van een proeverij van hun beste Champagnes.

Bezoek de kelders van Moët et Chandon en Mercier
Een hoogtepunt van onze reis was de rondleiding en proeverij bij Moët et Chandon, een van de meest iconische champagnehuizen ter wereld. Hun keldertour was echt fantastisch. Onze gids vertelde over het productieproces en leerde ons meer over de rijke geschiedenis van het huis. De tour werd afsloten in de bar met een proeverij van 3 glazen Champagne.

Ook de rondleiding bij Mercier was een onvergetelijke ervaring. Vanuit een marketing point of view kan ik niets anders zeggen dan dat ze hier enorm goed over na hebben gedacht. Een mooi verhaal en een bijzondere liftervaring om vervolgens met een kneuterig treintje door de uitgestrekte kelders te reizen. De proeverij setting was misschien iets minder gezellig, maar dat kwam vooral omdat er ook mensen waren die gewoon ‘très ordinaire’ (pardon my French) een glas bubbels wilden drinken. Mijn tip: vraag de sommelier naar haar favorieten en je krijgt de echte ins- en outs te horen. 

Touren door de wijngaarden
Hoewel de champagnehuizen van Epernay echte showstoppers zijn, besloten we ook de prachtige omgeving te verkennen. Mama en ik namen de auto en reden door de met wijngaarden bedekte heuvels naar verschillende pittoreske dorpjes, waaronder Verteuil, Arty en Hautvillers. Deze pittoreske dorpjes, omringd door groene wijngaarden, ademen de authentieke charme van het Franse platteland uit. Helaas waren op maandag alle boulangers gesloten, dus streken we neer in Hautvillers voor lunch. Hoewel onze ervaring in Hautvillers niet helemaal was wat wij hadden gehoopt, genoten we later die week van heerlijke Franse klassiekers.

Bezoek het graf van Dom Pérignon
Een ander hoogtepunt was ons bezoek aan het graf van Dom Pérignon. Dit klinkt misschien gek, maar ik vond het wel heel bijzonder om de laatste rustplaats te bezoeken van de legendarische monnik die wordt beschouwd als een van de grondleggers van Champagne. Op de weg er naartoe vonden we bovendien de meest fotogenieke Franse doorkijkjes.

De Franse keuken
Natuurlijk kun je de Champagnestreek niet verlaten zonder te genieten van heerlijk eten en drinken. Hoewel je Hautvillers dus beter over kunt slaan, ontdekte ik – met dank aan Martijn – een juweeltje in Epernay: Sacre Bistro. Hier genoot ik van heerlijke Franse gerechten en mooie wijnen. Bij de Tasting Room van Pierre Mignon kun je ook terecht voor een lekker glaasje met Franse kazen, gerookte zalm of kaviaar.

Museumbezoek
Even genoeg van al die bubbels? Ga terug in de tijd en bezoek het Musée du vin de Champagne et d’Archéologie régionale. Je vindt hier een enorme archeologische collectie en je leert er alles over de geschiedenis en het productieproces van Champagne.

Tijd voor petit gâteaux
Koffieliefhebbers kunnen terecht bij Salon Eugenie, café chic. Hier drink je prima cappuccino en eet je een lekkere eclair. Maar echte patisserieliefhebbers mogen deze twee plekken niet missen: Au Bonheur des Papilles en Maison Dallet Père & Fils. Bij de eerste vind je de lekkerste broden en prachtige taarten en bij die tweede kun je terecht voor heerlijke macarons en petit fours.

Bonne nuit
Na een lange dag vol ontdekkingen en smaakexplosies wil je ’s nachts natuurlijk lekker slapen. Wij sliepen in Hotel Champagne, gelegen in het hart van Epernay. Een prima hotel met schone kamers, inclusief een lekker Frans ontbijtje om de dag mee te beginnen.

Nog te Ontdekken: Nathalie Liebart
Hoewel we vanwege de vakantieperiode niet de kans kregen om Nathalie Liebart te bezoeken, heb ik gehoord dat dit een uitstekende champagneproducent is die zeker een bezoek waard is. Haar rondleiding door de wijngaard en proeverij schijnen echt de moeite waard te zijn.

Of je nu een champagnekenner bent of gewoon op zoek bent naar een toffe reisbestemming, deze regio heeft voor iedereen iets te bieden. Mama en ik hebben enorm genoten en uiteraard nog iets lekkers meegenomen om mee te proosten bij thuiskomt. Santé!