Prima-primitivo-capoforte.jpg
Borreltips,  Tips

Borreltijd: Prima Primitovo

Liefhebbers van rijke volle rode wijnen kunnen hun hart ophalen aan deze Primitivo uit het diepe zuiden van Italië. Een robuuste rode wijn met aroma’s van specerijen als kruidnagel, witte peper, kaneel en vol rijp (zwart) fruit als cassis, braam en zoete pruimen. Intens van smaak, met verleidelijke tonen van bessen, donkere kersen, pure chocolade en een vleugje zoethout. Rond en soepel in de afdronk. Een aanrader voor liefhebbers van een – meer dan prima – Primitivo.

Wijnhuis Masserio Capoforte
Deze mooie wijn kreeg ik spontaan in mijn handen gedrukt toen ik bij mijn buren op de stoep stond met een lekkere zelfgebakken taart. En of mijn buurman er nu voor naar Puglia is afgereisd of niet, ik ben mega fan van deze elegante krachtpatser (ja, dat gaat echt samen). Wijnhuis Masserio Capoforte is eigendom van Bepin de Eto uit Veneto en bevindt zich in het diepe zuiden van Italië, in Puglia, op zo’n 35 kilometer afstand van Taranto. De wijnranken staan op zanderige kleigronden, rijk aan tufsteen en rotsen. De druiven worden met de hand geplukt voor een optimale kwaliteit en dat proef je. Puur genieten!

Tribidrag
Gisterenavond werd ik nog even gewezen op het feit dat ik binnenkort toch weer met mijn neus de boeken in moet. Of ik het beestje even bij zijn originele naam wil noemen… Nou, bij deze (en die knipoog krijg je erbij). Tribidrag is een Kroatische druivenvariëteit (nee, geen druivensoort maar een druivenras of -variëteit) waarmee volle rode wijnen worden gemaakt. Bij het grote publiek beter bekend als Primitivo (Puglia, Zuid-Italië) of Zinfandel (wijngaarden van Californië). Je snapt dat ik nu wel gelijk een mooi excuus heb om ook een mooie Zinfandel te proeven.

Wijn-spijscombinatie
Bij deze full-body wijn mag je wel wat stevigs eten, zoals gegrild vlees (van de BBQ), pulled pork of een lekkere oude brokkelkaas. Smaakt ook uitstekend bij een zelfgemaakte pizza. De hoogste tijd dus om je vrienden uit te nodigen voor gezellig etentje. Bestel gelijk maar een paar flessen extra, want na een slok van deze Primitivo ben je verkocht. Ciao!